Ocjena točnosti

Vrdoljak: Nisam rekao da će HNS podržati HDZ-ovu vladu

Foto HINA/ Dario GRZELJ /dag

„Nikad to nisam rekao niti mi pada na pamet to reći. Anka Mrak pobjeđuje u Zagrebu s potporom drugih stranaka ili ne“, odgovorio je Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a na pitanje je li istina da će HNS poduprijeti HDZ ako oni zauzvrat daju potporu Anki Mrak Taritaš u kandidaturi za gradonačelnicu Zagreba. (N1)

Kalkulacija o tome da bi se i HNS mogao pridružiti HSS-u i dati potporu HDZ-u za sastavljanje vlade pojavila se nakon što je Vrdoljak gostovao u programu Mreže TV gdje se, između ostalog, razgovaralo o predstojećim lokalnim izborima u Zagrebu.

Kao što se jasno može ćuti sa snimke, novinare je zanimalo postoji li kakva mogućnost dogovora između SDP-a i HNS-a oko zajedničkog nastupa na lokalnim izborima u Zagrebu. Vrdoljak je konstatirao kako je sve moguće s obzirom na trendove koji pokazuju rast popularnosti Anke Mrak Taritaš. Na pitanje ima li bivša ministrica realnu mogućnost pobjede bez potpore SDP-a, Vrdoljak je odgovorio: „Budimo realni na ovaj način: ako u drugi krug uđe HNS-ov kandidat s HDZ-ovim, što će se dogoditi? Podržat će nas SDP i mi ćemo imati gradonačelnika i zajedno ćemo surađivati u Skupštini“.

A ako uđu kandidati SDP-a i HNS-a u drugi krug? „Pa onda ćete pitati koga će podržat HDZ i njihovi birači. Nemam pojma. Ali nije se jedan put dogodilo da su u drugi krug ušle neke dvije opcije pa se onda dogovaralo kroz formiranje gradskog vijeća“.

Vlast pripada HDZ-u i MOST-u

Podsjetio je na primjer kampanje koja se prije četiri godine vodila u gradu Osijeku:

“Mi smo u drugi krug ušli s Ivicom Vrkićem koji je bio naš kandidat, a tu je bio i HDSSB. Tada je HDZ odlučio podržati Vrkića i mi smo pobijedili. Nekad je podrška HDZ-a minus, a nekad je plus. Ovisi koga se podržava i u kojem trenutku i u kojim okolnostima. Tada nam je to bio plus jer smo pobijedili u drugom krugu. Tko bi očekivao, da ste me pitali četiri godine prije, da će HDZ podržati HNS-ovog kandidata?“, kazao je Vrdoljak, potvrdivši da će on i Vrkić ići zajedno i na sljedeće lokalne izbore u Osijeku.

Na pitanje postoji li u ikojem trenutku mogućnost koalicije HDZ-a i HNS-a, naročito ako pukne HDZ-ova suradnja s MOST-om, Vrdoljak je odgovorio da  je to hipotetsko pitanje kao što „nitko ne zna što će biti 2025, možda će se automobili voziti GPS-om, a postojati koalicija HDZ-a i SDP-a“.

„Realno gledano, ja sam predsjednik stranke koja je vrlo jasno nakon izbora rekla da vlast trebaju formirati HDZ i MOST. Preuzmite vlast ljudi, mi tu nismo potrebni. Sve ostalo su hipotetska pitanja. Možda će i novi predsjednik SDP-a htjeti ući u tu koaliciju? Da li će doći do krize vlasti za pola godine? Ne znam. Zašto me stavljate u poziciju ‘što ako’. Mi uopće ne razmišljamo o tome i to nije fokus naših rasprava“, ustvrdio je Vrdoljak.

Ipak, Vrdoljak je potvrdio da svakako treba izbjeći treće izbore na kojima bi izlaznost bila još manja nego na ovim prijevremenima i da odgovornost za to leži na svim strankama u Saboru.

Ne pregovara s Plenkovićem

„Treba ih izbjeći pod svaku cijenu. Kako? Pod cijenu da smo mi dio neke nove vlade? Možda. Koje vlade? Tko je premijer? Tko su ministri? Zašto pričamo o hipotetskim pitanjima kad znamo da će HDZ i MOST sastaviti vladu?“, upitao je Vrdoljak.

Vrdoljak tvrdi da se s Plenkovićem nije ni čuo niti vidio nakon izbora, a na pitanje zašto onda Plenković govori da postoje kontakti, Vrdoljak je odgovorio: „Mi imamo 40 tisuća članova, 56 župana, načelnika i gradonačelnika u Hrvatskoj. Neki od njih funkcioniraju u vijećima, u poziciji ili opoziciji i ti ljudi kontaktiraju na dnevnoj razini. Jedino relevantno bi tu bilo Predsjedništvo koje bi mene ovlastilo da pričam s Plenkovićem. To se nije dogodilo i uopće nije na dnevnom redu, niti sam s njim razgovarao“.

Vrdoljak, dakle, nije isključio svaku mogućnost neke buduće suradnje HNS-a i HDZ, ali nije ni dao naslutiti da se u ovom trenutku o takvoj suradnji pregovara, niti da bi ona bila neka vrsta vezane trgovine za potporu HDZ-a Anki Mrak Taritaš.

I u toj emisiji, kao i u dodatnim pojašnjenjima za N1, Vrdoljak tvrdi da HNS ostaje u oporbi i da – za razliku od HSS-a koji Vladi jamči 100 dana poštede  – misli biti kritičan od prvog dana Vlade koju ne smatra novom, već vladom u kontinuitetu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.