Ocjena točnosti

Dobrović: Idemo u postfosilno društvo, neki kapaciteti se moraju gasiti

Hina / Mladen Volarić / ds

“Što znači izgubiti rafinerije? Mi moramo shvatiti da je cijelo društvo u tranziciji. Idemo u postfoslino društvo, konzumacija derivata se smanjuje, voze se auti sa sve manjom potrošnjom, neminovno dolazi do toga da se neki kapaciteti moraju ugasiti”, izjavio je ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović (Televizija N1).

Tim je riječima Dobrović komentirao najavu da bi se mogla ugasiti Inina rafinerija nafte u Sisku. Naknadno se ipak korigirao, dodavši da je govorio o dugoročnijem razdoblju: “Radi se o desetljeću ili dva desetljeća, kada ćemo svi mi konzumirati manje derivata”.

Pripreme za propast naftne industrije

Činjenica je da se globalna ekonomija već počinje pripremati za polaganu propast naftne industrije. Tome u prilog svjedoči izvješće kojeg je 18. listopada objavila bonitetna kuća Fitch, a u kojem navode bi tehnološki napredak uskoro mogao pretvoriti električne automobile u stvarnu alternativu automobilima koje pogone motori s unutarnjim sagorijevanjem. To bi se, stoji u izvještaju Fitcha, krajnje negativno odrazilo na naftnu industriju, s obzirom da 55 posto potrošnje goriva otpada upravo na transport.

Ako prodaja električnih automobila bude rasla po stopi od 32,5 posto godišnje, proći će gotovo 20 godina prije nego električni automobili budu činili četvrtinu globalnog voznog parka, pokazuje računica Fitcha. No, naftna industrija bi se mogla početi urušavati i puno ranije; za očekivati je da će postupni pad potražnje za fosilnim gorivima imati i utjecaj na njihovu cijenu.

Bloomberg je tako u veljači ove godine prognozirao da će naredno desetljeće biti desetljeće električnih automobila, odnosno da će se električna vozila već 2022. godine po cijenama izjednačiti sa svojim klasičnim pandanima. S obzirom na neminovni napredak tehnologije, Bloomberg najavljuje da će do 2040. godine električni automobili sposobni prevaljivati velike udaljenosti koštati manje od 22.000 dolara (po današnjoj vrijednosti američke valute).

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.