Ocjena točnosti

Glasovac: Samo Rumunjska, Cipar i Latvija u znanost ulažu manje od Hrvatske

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Kao da nije dovoljno porazna činjenica da jedino manje od Hrvatske u znanost ulažu Rumunjska, Cipar i Latvija”, izjavila je za Jutarnji list SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac, komentirajući činjenicu ove godine po prvi put nisu dodijeljene državne nagrade za znanost.

Citirani podatak Glasovac je izvukla iz Eurostatove analize, objavljene 21. listopada, u kojoj su uspoređena proračunska ulaganja u istraživanje i razvoj (R&D) 2004. i 2014. godine. Ne samo da Hrvatska po iznosu novca koji se ulaže u znanost kaska za većinom članica Europske unije, već je i među rijetkima državama koje su u promatranom desetogodišnjem periodu smanjile izdvajanja za znanstveno istraživanje i razvoj.

Hrvatska je u znanost 2014. godine tako ulagala tek 0,79 posto BDP-a, naspram 1,03 posto iz 2004. godine. U istom razdoblju samo su još tri članice EU smanjivale izdvajanja za znanost, a sve tri spadaju u red najrazvijenijih europskih zemalja. Radi se o Finskoj, Švedskoj i Luksemburgu.

Statistika Eurostata doista pokazuje da samo Latvija, Cipar i Rumunjska u znanost ulažu manje nego Hrvatska. Latvija je 2014. za znanost izdvajala 0,69 posto BDP-a, Cipar 0,48 posto BDP-a, a Rumunjska 0,38 posto BDP-a. Rumunjska je tako ostala na istoj razini ulaganja kao i 2004. godine, dok su Cipar i Latvija svoja ulaganja povećali. 2004. je Cipar za znanost izdvajao 0,34 posto BDP-a, a Latvija 0,40 posto BDP-a.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.