Ocjena točnosti

Miljenić: Ono što je radila Željka Markić, sad radi potpredsjednik Vlade

Hina / Mario Strmotić / ua

“SDP mora biti prvi koji će se suprotstaviti konzervativnoj revoluciji čiji je pokrovitelj postala Vlada HDZ-a i MOST-a. Ono što je do jučer radila Željka Markić, sada radi potpredsjednik Vlade Stier. On je dao legitimitet protivnicima sekularne države kada je došao na njihov skup i rekao da je sekularna država protivna ljudskoj prirodi”, izjavio je u intervjuu za Novi list (tiskano izdanje od srijede 16. studenog) SDP-ov saborski zastupnik Orsat Miljenić.

Davor Ivo Stier, potpredsjednik i ministar vanjskih i europskih poslova u vladi Andreja Plenkovića, 24. listopada ove godine doista je sudjelovao na otvaranju festivala TradFest u organizaciji konzervativne katoličke zadruge Vigilare kojom predsjeda John Vice Batarelo. Evo kako je udruga Vigilare na svojim službenim internetskim stranicama predstavila Stiera: “Posebno nam je drago što će na otvorenju festivala uz kardinala Burke, svoj pozdrav uputiti i naš dugogodišnji suradnik, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar vanjskih poslova Davor I. Stier”.

Stier je na otvaranju TradFesta, kako je zabilježio izvjestitelj portala Index.hr, “iz fascikla s vladinim grbom pročitao svoj govor, zapravo propovijed”. Indexov je novinar u svom izvještaju istaknuo, između ostalog, i sljedeću Stierovu rečenicu: “Ekstremni liberalizam i sekularizam ugrožavaju ljudsku prirodu”. Upravo se na tu Stierovu izjavu Miljenić pozvao u citiranom dijelu intervjua za Novi list.

U obrani Željke Markić i njene udruge

I ranije je Stier sudjelovao u akcijama hrvatskih katoličkih konzervativaca, okupljenih prvenstveno oko udruga Vigilare i U ime obitelji. U svibnju ove godine sudjelovao je u njihovoj manifestaciji Hod za život (Jutarnji list), prosvjednoj šetnji protiv pobačaja. S Željkom Markić se Stier družio i na konferenciji Europske pučke stranke koja je u lipnju ove godine održana u Splitu (Index.hr).

Podržavao je Stier i referendumsku inicijativu kojom je udruga U ime obitelji tražila izjašnjavanje ustavnom definiranju braka kao zajednice muškarca i žene. Štoviše, žestoko je u Europskom parlamentu replicirao španjolskom zastupniku Inakiju Irazabalbeitiju koji je heteronormativno definiranje braka proglasio udarom na prava homoseksualnih osoba.

“Nećete preko Europskog parlamenta promijeniti ustavnu definiciju braka u Hrvatskoj, koja nije ugrozila ničija prava. Htjelo se zlorabiti ovu rezoluciju da se promijeni Ustav RH, odnosno da se krši volja građana koji su izlaskom na referendum rekli da je za njih brak životna zajednica između muškarca i žene. Ne može se Europski parlament koristiti za mijenjanje ustavne definicije države članice i definiciju volje hrvatskih građana kao homofobne. To je neprihvatljivo”, govorio je tada Stier (Tportal.hr).

Rado viđen u desnim medijima

Redoviti je Stier gost i u medijima koje izdaje udruga Željke Markić – televiziji Laudato i portalu Narod.hr. U intervjuima za spomenute medije Stier je hvalio djelovanje udruge U ime obitelji, tvrdio da zapadna civilizacija može opstati samo kroz jačanje obitelji, a pohvalio se i da je upravo on organizirao gostovanje Željke Markić u Europskom parlamentu. I to jer smatra da je bilo nužno da njen govor čuju oni koji su Hrvate zbog referenduma o braku proglašavali nazadnima.

Stieru nisu strana ni pojavljivanjima u drugim, sličnim medijima desnog predznaka. U siječnju 2014. dao je tako intervju za portal Hrvatskog kulturnog vijeća, u kojem je – njegovim riječima – “pobjedu na referendumu o braku” proglasio jednim od najvažnijih događaja u 24 godine hrvatske demokracije. Stier je tada, naime, smatrao da je takav referendum bio potreban kao brana protiv Vladine politike nametanja svjetonazora koji negira kršćanske vrijednosti. Retorika je to koja je potpuno u skladu s onom Željke Markić, a koja je Stiera došla podržati i na zagrebačkoj promociji njegove knjige “Nova hrvatska paradigma” (Hina/Vecernji.hr).

Na koncu, Večernji list je početkom 2014. godine pisao da se upravo zbog odnosa HDZ-ove vrhuške prema Stieru Željka Markić distancirala od HDZ-a kojeg je tada vodio Tomislav Karamarko. Iako se ranije špekulirao da bi Markić i njen pokret s Karamarkovim HDZ-om mogli i u predizbornu koaliciju (Večernji list).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.