Ocjena točnosti

Lucić: Nismo mislili povećavati PDV na kruh i mlijeko, to smo najavili samo zbog oporbe

HDZ

“Zar je problem što smo se zadržali da PDV na kruh i mlijeko bude pet posto? Pa to smo vam dali da imate o čemu raspravljati, da se imate sa čime boriti, a znali smo da ćemo to ostaviti i znali smo da nećemo tražiti povišenje PDV-a na 12 posto”, rekao je u Saboru HDZ-ov zastupnik Franjo Lucić (Jutarnji list).

Evidentno je da se radi o potpuno netočnoj i neistinitoj tvrdnji, kojom je Lucić u Saboru vjerojatno pokušavao tek dodatno isprovocirati zastupnike oporbe. Vidljivo je to iz izvornog prijedloga izmjena Zakona o PDV-u, kojeg je ministar financija Zdravko Marić na internetskoj stranici Porezne uprave objavio još 4. studenog. Jasno je da se zgotovljeni zakonski tekst ne predočava javnosti samo da bi se oporba “imala sa čime boriti”. Evo citata iz obrazloženja tada predloženih zakonskih izmjena:

“U Republici Hrvatskoj prema Zakonu o PDV-u koji je na snazi primjenjuju se 3 stope PDV-a, opća stopa 25% i dvije snižene stope 5% i 13%. Navedene stope PDV-a primjenjivale bi se do 31. prosinca 2017. Stoga, kako bi se rasteretilo gospodarstvo predlaže se smanjenje opće stope PDV-a na 24%, a posebice kako bi se rasteretile pojedine grane gospodarstva za koje će se dodatno propisati oporezivanje sniženom stopom PDV-a predlaže se uvođenje samo jedne snižene stope PDV-a od 12% od 1. siječnja 2018.”

Lucić protiv HDZ-ovih stručnjaka

Za slučaj da već i ovaj argument Luciću nije dovoljan, prisjetit ćemo se i izjava arhitekta tzv. cjelovite porezne reforme ministra Marića u HRT-ovoj emisiji Otvoreno od 15. listopada. Tada je ministar financija pred kamerama javnog televizijskog servisa branio namjeru ukidanja stope PDV-a od pet posto tvrdnjama da će zbog snižavanja opće stope PDV-a s 25 na 24 posto istovremeno pojeftiniti 10.000 artikala. “Pod pretpostavkom da će sve cijene slijediti porast i pad stopa PDV-a, troškovi za hranu za najnižu dohodovnu skupinu u prosjeku rastu za 12 do 20 kuna”, tumačio je tada ministar Marić.

Kao dodatni argument donosimo i izjavu Željka Lovrinčevića s Ekonomskog instituta u Zagrebu, voditelja radne skupine koja je kreirala inicijalni prijedlog porezne reforme. Kompromisno rješenje do kojeg su na koncu stigli HDZ i MOST, a koje je rezultiralo zadržavanjem međustope PDV-a od pet posto, Lovrinčević je u razgovoru za Novi list nazvao populizmom. Evo citata:

“Snižavanje opće stope PDV-a s 25 na 24 posto imalo bi puno veći učinak za hrvatske građane u smislu veće potrošnje i rasta standarda nego ovo inzistiranje na najnižoj stopi od 5 posto za kruh, mlijeko, knjige, novine, lijekove i ortopedska pomagala. Zadržavanjem sve tri stope PDV-a, umjesto dvije s početkom 2018. godine, kako je prvotno bilo definirano, građanima će ostati milijarda kuna manje”.

Lucić ima povijest problema s PDV-om

Iz svega navedenog i više je nego jasno da se HDZ-ov zastupnik Lucić pred kolegama iz Sabora istrčao s rijetko redikuloznom izjavom. To doduše i nije neko iznenađenje kad se uzmu u obzir Lucićevi raniji problemi s Poreznom upravom i to upravo zbog neplaćanja poreza na dodanu vrijednost.

U prosincu 2015. godine Tportal je, naime, objavio da je Lucićeva firma Tofrado d.o.o. završila u blokadi jer je natukla 2,668 milijuna kuna poreznog duga. Prema tadašnjem Lucićevom priznanju, biznis mu je u probleme upao upravo zbog neplaćanja PDV-a: “Jedino smo ostali dužni Poreznoj upravi dug za PDV od 2010., kad smo došli u probleme i kad je nastala blokada. Kako smo imali veliku zalihu roba na skladištu, nastavili smo raditi i obavljati promet. Dugove smo rješavali kompenzacijom, obračunavali PDV, ali tu obvezu nismo mogli zatvoriti jer nismo mogli plaćati PDV jer smo bili u blokadi”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.