Obećanja

Donesen novi Zakon o pravima branitelja – samo u prvih osam mjeseci 2018. dobili smo gotovo 10.000 novih vojnih invalida

foto HINA/ ua

Među obećanjima koje je HDZ dao u svom predizbornom programu našla se i najava Jedinstvenog zakona o pravima hrvatskih branitelja.

Ministar branitelja Tomo Medved tvrdio je kako je zakon potreban da bi se objedinila sva bitna statusna i materijalna prava branitelja, koja su se ranije regulirala kroz 250 normativnih dokumenata.

Sabor je 30. studenog 2017. izglasao Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji kojim su se braniteljima značajno proširila materijalna  prava.

Branitelji su novim zakonom ostvarili nižu granicu za umirovljenje, više iznose mirovina, uvećane osobne i obiteljske invalidnine te veća prava za članove obitelji.

Branitelji su dobili i veće pravo prednosti pri zapošljavanju, negoli je to prije bio slučaj. Jedna od afera izbila je kad je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak poslala pismeni naputak školama po kojem će škole i učenički domovi nezaposlenim braniteljima Domovinskog rata morati davati prednost pri zapošljavanju na mjestu ravnatelja, pozivajući se upravo na novi Zakon o braniteljima koji im daje takvu prednost. Time je izazvala ogorčenost među radnicima u školama, a uzalud je kasnije objašnjavala da se to radi u slučaju da su oba kandidata ili kandidatkinje izjednačene po svojim kvalifikacijama – ostaje zakonska činjenica da imaju prednost.

Uvela se i porezna olakšica za poslodavce koji zaposle djecu smrtno stradalih ili nestalih branitelja. Takvi poslodavci će morati plaćati samo doprinose za mirovinsko.

Novim zakonom uvela se i naknada za nezaposlene branitelje i njihove obitelji, koja zamjenjuje nekadašnju opskrbninu, a iznos naknade ovisi o broju dana provedenih u ratu. Djeca nezaposlenih branitelja imaju pravo na školski topli obrok. Djeca branitelja ostvarivat će i dodatne prednosti u odnosu na prethodni zakon kada su u pitanju prava na smještaj u učeničke i studentske domove.

Najveću fiskalnu buru podigla je odredba o izjednačavanju mirovinskih prava branitelja i pripadnika HVO-a, vojne formacije koju je u BiH kontrolirao hrvatski vojno-politički vrh. Njihova prava do tada su bila regulirana međudržavnim ugovorom, a sad će pripadnici HVO-a dobivati mirovine direktno iz državnog proračuna.

Kako je novi Zakon omogućio i nove zahtjeve za status vojnog invalida, tako je u prvih osam mjeseci 2018. godine Ministarstvo branitelja primilo čak 9.716 novih zahtjeva za priznanje statusa vojnog invalida, što za sobom povlači i vojnu invalidsku mirovinu. Temeljem prethodnog zakona koji je bio na snazi do kraja prošle godine status ratnog vojnog invalida nije se mogao stjecati nakon 31. prosinca 2005. godine.

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.