Ocjena točnosti

Panenić: Ne možemo tražiti zamrzavanje plaća jer nemamo podršku 15 zastupnika

Screenshot: N1

“Nisam osobno upoznat kako će klub zastupnika i na koji način to podnijeti. Trebamo imati 15 zastupnika koji će to podržati ili da Vlada to uputi. Još uvijek to nemamo pa je problem uputiti”, izjavio je MOST-ov saborski zastupnik Tomislav Panenić (Televizija N1).

Bio je to Panenićev odgovor na pitanje hoće li MOST u saborsku proceduru uputiti prijedlog zakona kojim bi se zamrznule plaće državnih dužnosnika. Ako ne dođe do zamrzavanja dužnosničkih plaća, upravo će saborski zastupnici i članovi Vlade RH biti među građanima koji će najviše profitirati od najavljene porezne reforme. Panenićeva tvrdnja u suprotnosti je i s izjavom njegovog kolege iz MOST-a Mara Kristića, koji je najavio da će ovaj zakonski prijedlog u proceduru biti upućen kroz narednih deset dana (Televizija N1).

Činjenica je da bilo koji zastupnik MOST-a, pa tako i sam Panenić, ovaj zakonski prijedlog u proceduru može uputiti i samostalno. Prema prema članku 172. Poslovnika Hrvatskog sabora, pravo predlaganja zakona ima svaki zastupnik, kao i klubovi zastupnika, radna tijela Sabora, te Vlada RH. MOST-u, dakle, nije potrebno 15 zastupnika da bi svoje prijedloge zakona uvrstili na dnevni red Sabora. No, ta im brojka, prema odredbama saborskog Poslovnika, daje neke druge pogodnosti.

Čemu služi 15. zastupnik?

Klub od 15 zastupnika tako umjesto jednog, može zaposliti dva službenika za obavljanje stručnih i administrativnih poslova, a što se plaća iz sredstava Sabora. Također, potrebna je podrška najmanje 15 zastupnika za prijedlog da se određeni zakon donese po hitnom postupku. Najmanje 15 zastupnika potrebno je i da bi valjan bio prijedlog o izboru, imenovanju ili razrješenju predsjednika, potpredsjednika i članova radnih tijela Sabora.

Moguće je i kako u MOST-u smatraju da bi im Klub zastupnika sačinjen od 15 zastupnika omogućio da podnesu interpelaciju o radu Vlade u cjelini ili o radu nekog od članova Vlade. Člankom 86. Ustava RH je, naime, predviđeno da je za podnošenje interpelacije potrebna najmanje jedna desetina zastupnika. No, s obzirom da Sabor ukupno broji 151 zastupnika, za upućivanje interpelacije u saborsku proceduru ipak je potrebno najmanje 16 potpisa.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.