Ocjena točnosti

Maras: HDZ je triput pred izbore obećavao manji PDV, a nikad to nisu napravili

Hina / Dario Grzelj / dag

“Nemojte molim vas vi iz HDZ-a govoriti o PDV-u. Tri puta ste pred izbore govorili da ćete smanjiti PDV, niste to niti jednom napravili”, rekao je u Saboru SDP-ov zastupnik Gordan Maras.

Najava smanjivanja stope PDV-a standardan je HDZ-ov predizborni adut. Manji PDV su HDZ-ovci građanima počeli nuditi još 1999. godine. Evo što je tada, u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju, govorio ondašnji glasnogovornik HDZ-a Ivica Ropuš: “Inicijativa o smanjenju stope PDV-a razmatra se već dulje vrijeme unutar HDZ-a. Preuranjeno je reći kolike bi stope trebale biti, ali moramo voditi računa o stabilnosti i uravnoteženosti državnoga proračuna, no u isto vrijeme treba ići na ruku onim socijalnim skupinama i gospodarskim granama na koje je PDV negativno utjecao”.

Izbore održane 3. siječnja 2000. godine HDZ je izgubio pa nije ni bio u prilici da pokuša ispuniti svoja predizborna obećanja. Manji PDV građanima su stoga opet nudili u kampanji pred parlamentarne izbore 2003. godine. Ivo Sanader tada je obećao da će, čim HDZ preuzme vlast, smanjiti PDV s 22 na 20 posto (Index.hr, YouTube). Bila je to tema i prve sjednice prve Sanaderove vlade, kada je u Sabor upućen zakonski prijedlog temeljem kojeg je niža stopa PDV-a na snagu trebala stupiti 1. siječnja 2005. godine (HRT). No, već pet mjeseci kasnije je Sanaderova vlada odustala od najavljenog smanjenja stope PDV-a, tvrdeći da su to morali napraviti zbog dogovora s Međunarodnim monetarnim fondom (HRT).

Manji PDV biračima je obećavao i Tomislav Karamarko, koji je još 2014. godine iznio plan smanjivanja PDV-a na 19 posto (Index/Hina). Za vrijeme kampanje uoči parlamentarnih izbora održanih u studenom 2015. godine HDZ je obećavao da će stopu PDV-a najprije smanjiti na 23 posto, a zatim razmatrati i dodatno rezanje (Jutarnji list). Nijedno od navedenih obećanja u kratkom mandatu Vlade HDZ-a i MOST-a na čijem je čelu bio Tihomir Orešković nije ispunjeno.

Na koncu, manji PDV uoči izvanrednih izbora održanih u rujnu ove godine obećavao je i Andrej Plenković. Plan, iznesen u HDZ-ovom predizbornom programu, bio je smanjiti opću stopu PDV-a najprije na 24, a zatim do kraja mandata i na 23 posto. Obećanje o smanjenju PDV-a trebalo je biti ispunjeno u sklopu paketa zakona koji čine tzv. cjelovitu poreznu reformu. Izvornim prijedlogom izmjena Zakona o PDV-u doista je bilo predviđeno smanjenje opće stope PDV-a na 24 posto. No, istovremeno bi se ukinula i najniža stopa PDV-a od pet posto, na što HDZ-ovi koalicijski partneri iz MOST-a nisu htjeli pristati. U zakonskom prijedlogu koji je na koncu završio u Saboru tako se odustalo od ukidanja najniže međustope PDV-a, ali i od obećanog smanjenja opće stope poreza na dodanu vrijednost.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.