Ocjena točnosti

Plenković: Grb HOS-a je dobio odobrenje SDP-ove vlade

Hina / ua

“Naravno da je delikatno da je ovakav spomenik podignut baš u Jasenovcu, ali to je grb udruge koja je dobila odobrenje službi Grada Zagreba i uz privolu tadašnjeg Ministarstva uprave u vrijeme SDP-ove vlade”, tvrdi predsjednik Vlade RH Andrej Plenković (Televizija N1).

Dio je to Plenkovićevog očitovanja na temu spomen ploče koju je u Jasenovcu postavila Udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) Grada Zagreba. Oni su, kako su objavile Novosti, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracijskog logora postavili ploču na kojoj je uklesan pozdrav “Za dom spremni”.

Iz Registra udruga dostupnog na stranicama Ministarstva uprave jasno je da HOS-ova udruga nije, kako tvrdi Plenković, dobila legitimitet odlukom SDP-ove vlade. U registar je UDHOS-Zagreb, kako glasi skraćeno ime udruge, upisan 7. prosinca 1998. godine, a osnivačku skupštinu imali su 14. studenog iste godine. Na vlasti u Hrvatskoj tada je još uvijek bio HDZ pod vodstvom Franje Tuđmana.

Postavljanje spomen ploče s kontroverznom krilaticom “Za dom spremni” u javnosti je ponovo pokrenulo rasprave radi li se o ustaškom ili pak starom hrvatskom pozdravu. No, za povjesničare koji se bave proučavanjem ove tematike nema nikakve dvojbe. Povjesničari Hrvoje Klasić i Dragan Markovina u izjavama za Index.hr jasno su kazali da nema dokaza da je pozdrav “Za dom spremni” ikad korišten van ustaškog konteksta.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.