Obećanja

Ništa od smanjenja opće stope PDV-a

oto HINA/ Daniel KASAP / dk

U drugoj godini mandata smanjiti opću stopu PDV-a na 24 posto, a u zadnjoj na 23 posto – bilo je to ključno obećanje nadolazeće porezne reforme kako je to zamislio HDZ u svom predizbornom programu. 

Smanjenje opće stope PDV-a s 25 na 24 posto stajalo je u  prijedlogu porezne reforme kojeg je na prvoj sjednici Plenkovićeve vlade iznio ministar financija Zdravko Marić. Novi/stari ministar financija sniženje opće stope PDV-a predložio je u sklopu niza promjena koje su se trebale dogoditi u obračunu PDV-a.

Predloženo je tako, a kasnije i prihvaćeno te je s prvim danom 2017. stupilo na snagu, snižavanje stope PDV-a s 25 na 13 posto za inpute u poljoprivrednoj proizvodnji, isporuku električne energije, dječje sjedalice za automobile, odvoz smeća i isporuku lijesova i urni. Snižena stopa od 13 posto prestaje važiti za usluge u ugostiteljstvu i isporuku šećera.

Marić je prvotno zamislio da se od početka 2018., paralelno sa snižavanjem opće stope PDV-a na 24 posto ukine najniža stopa od 5 posto PDV-a. Ostale bi samo dvije stope – 24 i 12 posto.

Zbog loših reakcija u javnosti i MOST-ova neprihvaćanja ukidanja najniže stope od 5 posto  koja se primjenjuje na osnovne životne namirnice, lijekove i ortopedska pomagala, knjige  te dnevni tisak, Marić je odbacio i sniženje opće stope pa ona ostaje na 25 posto. Hoće li se ona u narednim godinama  smanjivati i može li se kraj mandata dočekati na 23 posto kao što se obećavalo, ostaje da se vidi.

Ovo nije bio prvi put da HDZ prije izbora najavljuje smanjenje opće stope PDV-a da bi potom od toga odustao, o čemu je Faktograf već pisao.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.