Ocjena točnosti

Petrov: Treba vratiti Inu da bismo stekli energetsku neovisnost

Hina / Denis Cerić / dc

“Za Badnjak sam rekao da treba vratiti Inu da bismo stekli energetsku neovisnost, radna skupina djeluje i… javnost bi se trebala strpjeti”, izjavio je lider MOST-a nezavisnih lista i predsjednik Sabora Božo Petrov (Televizija N1).

Ovakva tvrdnja Bože Petrova u kontradikciji je sa Strategijom energetskog razvoja Republike Hrvatske, dokumentom kojeg je Hrvatski sabor, tijelo kojim danas predsjeda lider MOST-a, donio na sjednici 16. listopada 2009. godine. “Nafta je temelj svjetske energetike, a to će ostati i u vremenskom obzoru Strategije. Ovisnost Republike Hrvatske o uvozu nafte će se povećavati zbog porasta potrošnje i smanjenja vlastitih rezervi”, stoji u Strategiji kojom je planiran energetski razvoj Hrvatske do 2020. godine.

“Proizvodnjom nafte na domaćim eksploatacijskim poljima pokriva se oko 20% domaćih potreba. U procjenu proizvodnje nafte uključena je i proizvodnja plinskog kondenzata”, navedeno je u Strategiji energetskog razvoja uz, iz današnje vizure evidentno preoptimističnu, procjenu koja kaže da će se “domaća proizvodnja nafte od 917,4 tisuća tona u 2006. godini smanjiti na svega 600 tisuća tona u 2020. godini”.

Domaće nafte sve manje

U istom strateškom dokumentu stoji da “sigurnost opskrbe energijom RH treba bitno unaprijediti”, a kao jedan od izazova na koje treba obratiti posebnu pozornost navedena je i ovisnost o uvozu nafte. U strategiji se eksplicitno navodi da će “udio domaće proizvodnje nafte i prirodnog plina u podmirenju potreba opadati, a ovisnost o uvozu rasti”.

“Ovisnost Republike Hrvatske o uvozu energije se povećava. Danas Republika Hrvatska uvozi preko 50% svojih energijskih potreba. U hrvatskoj bilanci potrošnje primarne energije nafta i naftni derivati sudjeluju s oko 50%, a prirodni plin s oko 25%. Potrošnja će tih energijskih oblika u budućnosti rasti, dok će domaća proizvodnja nafte i prirodnog plina, zbog iscrpljenja ležišta, opadati”, navodi se u Strategiji koju je Sabor izglasao u vrijeme dok je na vlasti bio HDZ predvođen Jadrankom Kosor.

Ina ovisi o uvozu nafte

Da je poslovanje Ine itekako ovisno o uvoznim energentima, jasno je vidljivo iz Godišnjeg izvještaja za 2015. godinu javno dostupnog na internetskim stranicama Ine. U predmetnom izvještaju tako se može pronaći sljedeći podatak o strukturi proizvoda u 2015. godini: domaća nafta činila je tek 16 posto, a uvozna nafta 63 posto proizvodnje. Dva posto otpada na kondenzate, a 19 posto na ostale sirovine.

Izraženo u brojkama, koje su također dostupne u spomenutom izvješću Ine, hrvatska je naftna kompanija u 2015. godini uvezla 2212 tisuća tona nafte za rafinerijsku preradu. Istovremeno je iz domaćih izvora u rafinerije na preradu poslano 553 tisuća tona nafte. Slične su brojke i za prethodne godine; 2014. godine Inine rafinerije preradile su 394 tisuće tona domaće nafte i 1880 tisuća tona uvozne nafte, a 2013. godine prerađeno je 433 tisuće tona domaće i 2427 tisuća tona uvozne nafte.

ina_izvjestaj2015

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.