Ocjena točnosti

Plenković: Porezna reforma je korisna za sve građane

Hina / Denis Cerić / dc

“Nismo iznevjerili obećanja, porezna reforma korisna je za sve građane”, izjavio je premijer Andrej Plenković na press konferenciji povodom prvih sto dana njegove Vlade (Index.hr).

Iako je Faktograf o štetnim učincima porezne reforme, među kojima je i produbljivanje društvene nejednakosti, u više navrata opširno izvještavao, očigledno je da neke stvari treba ponoviti. Premijerova tvrdnja da će od porezne reforme profitirati svi građani RH naprosto nije utemeljena u činjenicama.

Krenimo od vjerojatno najpoznatijeg primjera štetnih učinaka porezne reforme: izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost stopa PDV-a za ugostitelje povećana je s 13 na 25 posto. Posljedice su vrlo brzo postale vidljive: splitski restoran Paradigma zatvorio je svoja vrata (Index.hr), a ugostitelji su povećali cijene u svojim lokalima i počeli dijeliti otkaze (Jutarnji list, Index.hr). Čak je i ministar turizma u Plenkovićevoj vladi Gari Cappelli svjestan da od porezne reforme ni ugostitelji, ni njihova klijentela ne mogu imati nikakve koristi, zbog čega je najavio i uvođenje kompenzacijskih mjera (Lider).

Porezni udar na honorarce i umirovljenike

Nikakve koristi od porezne reforme nemaju ni građani koji honorare zarađuju temeljem autorskih ugovora. Njima je izmjenama Zakona o doprinosima uvedena obveza plaćanja doprinosa za mirovinsko osiguranje po stopi od 10 posto i doprinosa za zdravstveno osiguranje po stopi od 7,5 posto. Radi se o umjetnicima, novinarima i drugim autorima, među kojima je mnogima tzv. drugi dohodak zapravo jedini dohodak, a zahvaljujući poreznoj reformi su im neto primanja od 1. siječnja 2017. umanjena za desetak posto.

Ove izmjene zahvaćaju i umirovljenike koji su kroz autorske ugovore i dalje prisutni na tržištu rada, najčešće zbog činjenice da im iznos mirovine ne može pokriti sve životne izdatke. Argumentacija kojom Vlada RH opravdava uvođenje dodatnih nameta umirovljenicima koji ostvaruju tzv. drugi dohodak pritom je vjerojatno najbolja ilustracija zbog čega je porezna reforma proglašena “Superhik reformom”. Citiramo dio obrazloženja zakonskog prijedloga kojeg je Sabor u međuvremenu prihvatio: “Ukidanjem iznimaka od plaćanja doprinosa umirovljenicima spriječit će se porezna evazija i ukinuti neopravdana prednost umirovljenika na tržištu privremenog rada, u odnosu na druge radnike iz razloga što je u ovome trenutku rad umirovljenika konkurentniji u odnosu na druge sudionike na tržištu povremenog rada”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.