Pod povećalom

“Uspjeh” Željke Markić Hrvatsku bi mogao koštati 6,8 milijardi eura

Hina / Edvard Šušak / es

Udruga Željke Markić na svom se portalu Narod.hr pohvalila stopiranjem Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije. Odluku Vlade RH da u izradu Nacionalnog plana krene ispočetka predstavljaju kao “uspjeh udruge U ime obitelji, koja je ponajviše zagovarala odbacivanje staroga, ideološki jednostranog Plana”.

Markić i njena udruga ne čine se pritom nimalo zabrinut činjenicom bi njihov “uspjeh” građane Republike Hrvatske mogao koštati 6,881 milijardi eura. Radi se o novcu iz europskih fondova, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Europske unije. Preduvjet za povlačenje tih sredstava upravo je donošenje Nacionalnog plana borbe protiv diskriminacije, s kojim se već kasni gotovo dva mjeseca. Prema prethodnom dogovoru s Europskom komisijom, Nacionalni plan je Vlada morala usvojiti do 31. prosinca 2016. godine (Novi list).

Njihov čovjek u Vladi

Da je Plan za borbu protiv diskriminacije doista među uvjetima za povlačenje europskih sredstava, lako se može provjeriti na službenoj stranici Europskog socijalnog fonda, u prilozima Sporazuma o partnerstvu između Republike Hrvatske i Europske komisije za korištenje EU strukturnih i investicijskih fondova za rast i radna mjesta u razdoblju 2014.-2020.

Ako predmetna sredstva iz europskih fondova u konačnici doista završe u blokadi, “zasluge” možemo pripisati Davoru Ivi Stieru, ministru vanjskih poslova i potpredsjedniku Vlade koji je, između ostalog, zadužen i za problematiku iz sfere ljudskih prava. Stierove veze s liderima konzervativne kontrarevolucije u Hrvatskoj dobro su poznate, a s njima dijeli i slične vrijednosti, što je nedavno još jednom potvrdio imenovanjem Ladislava Ilčića svojim posebnim savjetnikom. Stier tvrdi da Hrvatska zbog nepotrebnog odugovlačenja s donošenjem Plana za borbu protiv diskriminacije neće ostati bez europskih sredstava, čime zapravo prejudicira još nepoznati stav Europske komisije (Televizija N1).

Što im smeta?

Nacionalni plan kojeg je Vlada RH sad odlučila odbaciti i krenuti u izradu novog dokumenta javnu raspravu je prošao još u srpnju 2016. godine. Još tada su protiv Plana rogoborile konzervativne udruge bliske aktualnom potpredsjedniku Vlade Stieru. U raspravu su se sa svojim primjedbama uključile udruga Vigilare, kao i Ilčićeva sestra Kristina Pavlović ispred udruge Grozd.

Pavlović je tada predložila upravo ovo što se sada ostvaruje: da Vlada odbaci već izrađeni nacrt Plana i napravi sasvim novi dokument. Iz novog će se Plana, ako Ilčićeva sestra dobije što želi, potpuno izbaciti pojmovi rodne jednakosti i rodne ravnopravnosti, a nastradat će i interkulturalizam, građanski odgoj kao alternativa vjeronauku u školama, dok će se snažniji naglasak staviti na zaštitu obitelji, dominantne katoličke religije i nacionalnog identiteta.

Slične primjedbe stigle su i iz udruge Vigilare koja je smatrala da “predložene mjere predstavljaju opasnost jer se mogu upotrijebiti za ograničavanje ljudskih prava i građanskih sloboda” građana koji “drže obiteljske vrijednosti ili su vjernici”. Također, stav je udruge Vigilare kako nema naročite potrebe da se u Hrvatskoj od diskriminacije štite pripadnici LGBT populacije koje vide kao potencijalno privilegirane članove društva.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.