Ocjena točnosti

Ćorić: Propisali smo da stručno osposobljavanje nije zamjena za radnike

Hina / Tomislav Pavlek / tp

“Proširili smo mjeru SOR-a na više od 22.000 osoba mlađih od 30 godina sa završenom srednjom školom koji se u ovom trenutku nalaze na Zavodu za zapošljavanje. Ne razumijem što kritičari te mjere imaju protiv zapošljavanja mladih, ali znam da je teza da će ljudi sa završenom četverogodišnjom srednjom školom, gimnazijalci, zamijeniti postojeće zaposlenike potpuno promašena. Pojedinci ovu tezu provlače kroz medije, a tu prije svega mislim na gospodina Miranda Mrsića kojem će nos izrasti kao Pinokiju. Provedbenim aktima propisali smo da kod poslodavca koji namjerava koristiti mjeru SOR u šest mjeseci prije korištenja mjere ni za vrijeme korištenja mjere ne smije doći do smanjenja broja radnika”, izjavio je HDZ-ov ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić u intervjuu za Večernji list.

Novu svađu između vlasti i oporbe izazvale su izmjene Zakona o poticanju zapošljavanja, koje su u Saboru izglasane 17. veljače. Za ovaj zakon glasalo je 80 zastupnika, 21 ih je bilo protiv, a Goran Beus Richembergh (HNS) i nezavisni Marin Škibola (bivši Živi zid) ostali su suzdržani.

Činjenica je da u zakonskim izmjenama koje su u Saboru izglasane nema odredbe koja bi poslodavcima onemogućila otpuštanje postojećih radnika i njihovu zamjenu korisnicima mjera stručnog osposobljavanja. Takva odredba stajala je u 5. članku izvornog teksta Zakona o poticanju zapošljavanja, ali je iz novog zakona izbačena.

Ignorirali upozorenja pravobraniteljice

Ured pučke pravobraniteljice Ćorićevo je ministarstvo na to upozorio još tijekom javnog savjetovanja o predloženim, i u međuvremenu izglasanim, zakonskim izmjenama:

“Prema ovom prijedlogu, ne postoje više jasno propisani uvjeti koje mora zadovoljiti poslodavac da bi sa polaznikom mogao sklopiti ugovor o stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa, već je samo određeno da taj ugovor može sklopiti onaj poslodavac kojemu Hrvatski zavod za zapošljavanje odobri korištenje ove mjere. Iako je za pretpostaviti da će se Hrvatski zavod za zapošljavanje koristiti određenim kriterijima prilikom donošenja odluke, smatramo kako osnovni uvjeti koje moraju ispuniti poslodavci i dalje moraju biti propisani zakonom. Svako drugačije uređenje moglo bi dovesti do zlouporabe korištenja ove mjere od strane pojedinih poslodavaca na koje ionako postoje brojne pritužbe da polaznike stručnog osposobljavanja za rad koriste kao ‘besplatnu radnu snagu’. Smatramo neprihvatljivom mogućnost da ovu mjeru koriste i oni poslodavci koji svojim radnicima ne isplaćuju plaće i pripadajuće poreze i doprinose”.

Iz Ministarstva rada i mirovinske skrbi tada su odbili primjedbu pravobraniteljice Lore Vidović, uz sljedeće obrazloženje: “Uvjeti koje mora zadovoljiti poslodavac bit će utvrđeni kroz kriterije za provedbu stručnog osposobljavanja. Tijekom korištenja ove mjere Hrvatski zavod za zapošljavanje će sustavno pratiti poslovanje poslodavca i na taj način spriječiti moguće zlouporabe i korištenje ove mjere kao supstitucije redovnom radnom odnosu”. Na mogućnost zlouporabe novih zakonskih odredbi Ured pravobraniteljice je javnost upozorio i na svojoj službenoj web stranici.

A gdje su sankcije?

“Provedbeni akti” na koje se Ćorić referira, a koji bi navodno trebali spriječiti zloupotrebu SOR-a, javnosti za sada nisu dostupni. Pronašli ih nismo ni na internetskoj stranici resornog ministarstva, ni na stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ). Također, nisu pušteni ni u javno savjetovanje. Ispada tako da zasad imamo tek ministrovo obećanje da će HZZ nadzirati korisnike stručnog osposobljavanja i sankcionirati prekršitelje. Nije doduše sasvim jasno o kakvim bi se sankcijama moglo raditi, s izuzetkom ukidanja pristupa SOR-u, s obzirom da u prekršajnim odredbama zakonskog teksta nisu predviđene novčane kazne za poslodavce koji bi vlastite radnike poželjeli zamijeniti besplatnom radnom snagom u vidu SOR-ovaca.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.