Ladislav Ilčić je žrtvovani pijun

Sanja Despot

Da se Ladislav Ilčić na svoju kandidaturu za gradonačelnika Varaždina odlučio isključivo zbog “neprimjerenog” privatnog života HDZ-ova kandidata Damira Habijana, za kojeg smatra da živi „na potpuno suprotan način“ od kršćanskih vrijednosti na koje se poziva  – Ilčić bi to zacijelo učinio već ranije.

Kandidaturu Habijana za gradonačelnika Varaždina tamošnji Gradski odbor HDZ-a potvrdio je još 25. siječnja, a teško da Ilčić, kojem je kopanje po tuđim privatnim životima među glavnim preokupacijama, već i ranije nije znao kako to živi predsjednik varaždinskog HDZ-a.

Skloniji smo ipak vjerovati da je vrh HDZ-a odlučio maknuti šarenu krpu u vidu Ladislava Ilčića zbog pritiska javnosti, ali i međunarodne zajednice zbog zaokreta prema ultrakonzervativizmu kojeg je počela promicati hrvatska Vlada ne samo na unutarnjem, već i na vanjskopolitičkom planu.

Bi li Hrvatska stala uz Poljsku?

Nije moglo ostati bez odjeka da se Hrvatska u veljači na Europskom vijeću svrstala u društvo Poljske i Mađarske kad je bila riječ o poimanju ljudskih prava te da se izrijekom i dokumentirano izjasnila protiv jačanja zaštite ljudskih prava LGBT osoba, a za proširenje „vjerskih sloboda“ u koje je, po shvaćanju desničara, moguće utrpati i kršenje slobode drugih – prije svih slobode žena da same odlučuju o svom tijelu i životu.

Napismeno je ostalo da smo se sinkronizirali s Mađarskom i Poljskom – i izgubili u toj bitci. U Europskom parlamentu u ovom se trenutku odvijaju sesije vezane uz kršenje vladavine prava u Mađarskoj na kojoj predstavnici mađarske vlade opisuju drugim zastupnicima kako sviće nova era u kojem se trebaju preispitati vrijednosti demokratskog poretka kakve trenutno poznajemo.

Dan nakon što je ulicama Zagreba tisuće žena i muškaraca marširalo u znak potpore rodnoj ravnopravnosti, Poljska je ostala potpuno izolirana na Europskom vijeću u svom pokušaju da onemogući drugi mandat predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku, koji je Poljak iz krive stranke i ne podržava zdušno novi poljski poredak: 27 naspram 1 tužan je rezultat tog summita na kojem se nisu čak ni mogli prihvatiti pisani zaključci jer je Poljska to blokirala. Poljska prijeti da će blokirati sve daljnje akcije u Europskom vijeću, iako nema instrument za to.

Sa stavom europskih pučana oko reizbora Tuska složio se čak i praktični mađarski premijer Viktor Orban.

Sreća da je u Bruxellesu bio Andrej Plenković pa nismo podnijeli još jednu blamažu. Zamislimo na trenutak da to nije bio format šefova država i da je na Vijeću bio Davor Ivo Stier kojem u uho šapuće Ladislav Ilčić. Bi li tada rezultat bio 26:2, a Hrvatska se trajno zamjerila ne samo Njemačkoj i Francuskoj, već i ostalom civilizranom dijelu Europe? Jer Ilčić svakako zagovara iste vrijednosti koje promiče nova poljska vlada, a njegova stranka surađuje sa sličnim poljskim pokretima i red bi bio da drugarima uskoči u pomoć.

Plenković jača Europsku uniju, klerikalci je rastaču

Ilčić je žrtvovani pijun, no što će biti s budućom hrvatskom vanjskom politikom ostaje da se vidi. Premijer Plenković se kroz niz izjava koje je dao domaćim i stranim medijima u Bruxellesu osvrnuo na to kako vidi budućnost Europe, a kao reakciju na „Bijelu knjigu“ koju je predstavio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Plenković smatra da iz svih prijedloga koje je nabrojao Juncker treba izvući najbolje, a to su, po njemu, tri stvari: veći demokratski legitimitet institucija kao brana rastućem populizmu, veća korist za građane od zajedničkih europskih politika i europskog budžeta te snažnija globalna uloga Europske unije.

Donedavni Stierov vanjskopolitički savjetnik Ilčić ne zalaže se ni za jednu od te tri stvari, a naročito su mu mrske zajedničke europske politike kada je riječ o dosegnutim demokratskim strandardima i ljudskim pravima. Nije ni Stier drugačijeg svjetonazora, ali ono što on posjeduje je prilagodljivost. Ako ne ide s guranjem desne klerikalne agende, on će uvijek biti za dogovor s onima koji pobjeđuju.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Stav"