Stav

Ladislav Ilčić je žrtvovani pijun

HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ ua

Da se Ladislav Ilčić na svoju kandidaturu za gradonačelnika Varaždina odlučio isključivo zbog “neprimjerenog” privatnog života HDZ-ova kandidata Damira Habijana, za kojeg smatra da živi „na potpuno suprotan način“ od kršćanskih vrijednosti na koje se poziva  – Ilčić bi to zacijelo učinio već ranije.

Kandidaturu Habijana za gradonačelnika Varaždina tamošnji Gradski odbor HDZ-a potvrdio je još 25. siječnja, a teško da Ilčić, kojem je kopanje po tuđim privatnim životima među glavnim preokupacijama, već i ranije nije znao kako to živi predsjednik varaždinskog HDZ-a.

Skloniji smo ipak vjerovati da je vrh HDZ-a odlučio maknuti šarenu krpu u vidu Ladislava Ilčića zbog pritiska javnosti, ali i međunarodne zajednice zbog zaokreta prema ultrakonzervativizmu kojeg je počela promicati hrvatska Vlada ne samo na unutarnjem, već i na vanjskopolitičkom planu.

Bi li Hrvatska stala uz Poljsku?

Nije moglo ostati bez odjeka da se Hrvatska u veljači na Europskom vijeću svrstala u društvo Poljske i Mađarske kad je bila riječ o poimanju ljudskih prava te da se izrijekom i dokumentirano izjasnila protiv jačanja zaštite ljudskih prava LGBT osoba, a za proširenje „vjerskih sloboda“ u koje je, po shvaćanju desničara, moguće utrpati i kršenje slobode drugih – prije svih slobode žena da same odlučuju o svom tijelu i životu.

Napismeno je ostalo da smo se sinkronizirali s Mađarskom i Poljskom – i izgubili u toj bitci. U Europskom parlamentu u ovom se trenutku odvijaju sesije vezane uz kršenje vladavine prava u Mađarskoj na kojoj predstavnici mađarske vlade opisuju drugim zastupnicima kako sviće nova era u kojem se trebaju preispitati vrijednosti demokratskog poretka kakve trenutno poznajemo.

Dan nakon što je ulicama Zagreba tisuće žena i muškaraca marširalo u znak potpore rodnoj ravnopravnosti, Poljska je ostala potpuno izolirana na Europskom vijeću u svom pokušaju da onemogući drugi mandat predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku, koji je Poljak iz krive stranke i ne podržava zdušno novi poljski poredak: 27 naspram 1 tužan je rezultat tog summita na kojem se nisu čak ni mogli prihvatiti pisani zaključci jer je Poljska to blokirala. Poljska prijeti da će blokirati sve daljnje akcije u Europskom vijeću, iako nema instrument za to.

Sa stavom europskih pučana oko reizbora Tuska složio se čak i praktični mađarski premijer Viktor Orban.

Sreća da je u Bruxellesu bio Andrej Plenković pa nismo podnijeli još jednu blamažu. Zamislimo na trenutak da to nije bio format šefova država i da je na Vijeću bio Davor Ivo Stier kojem u uho šapuće Ladislav Ilčić. Bi li tada rezultat bio 26:2, a Hrvatska se trajno zamjerila ne samo Njemačkoj i Francuskoj, već i ostalom civilizranom dijelu Europe? Jer Ilčić svakako zagovara iste vrijednosti koje promiče nova poljska vlada, a njegova stranka surađuje sa sličnim poljskim pokretima i red bi bio da drugarima uskoči u pomoć.

Plenković jača Europsku uniju, klerikalci je rastaču

Ilčić je žrtvovani pijun, no što će biti s budućom hrvatskom vanjskom politikom ostaje da se vidi. Premijer Plenković se kroz niz izjava koje je dao domaćim i stranim medijima u Bruxellesu osvrnuo na to kako vidi budućnost Europe, a kao reakciju na „Bijelu knjigu“ koju je predstavio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Plenković smatra da iz svih prijedloga koje je nabrojao Juncker treba izvući najbolje, a to su, po njemu, tri stvari: veći demokratski legitimitet institucija kao brana rastućem populizmu, veća korist za građane od zajedničkih europskih politika i europskog budžeta te snažnija globalna uloga Europske unije.

Donedavni Stierov vanjskopolitički savjetnik Ilčić ne zalaže se ni za jednu od te tri stvari, a naročito su mu mrske zajedničke europske politike kada je riječ o dosegnutim demokratskim strandardima i ljudskim pravima. Nije ni Stier drugačijeg svjetonazora, ali ono što on posjeduje je prilagodljivost. Ako ne ide s guranjem desne klerikalne agende, on će uvijek biti za dogovor s onima koji pobjeđuju.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.