Pod povećalom

Ono kad o Ivanu Zvonimiru Čičku ovise borba protiv diskriminacije i 6,8 milijardi eura

Hina/Damir Grzelj

Hrvatska vlada, odnosno njen Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, osnovala je još jednu „pluralističku“ radnu skupinu koja svojim sastavom pod pitanje stavlja materiju kojom se bavi, a problem je tim veći što o radu te skupine ovisi 6,8 milijardi eura iz europskih fondova.

Ured je, naime jučer objavio koje je predstavnike organizacija civilnog društva uvrstio u novu Radnu skupinu za izradu Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije za razdoblje od 2017. do 2022. godine. U sastavu skupine našao se tako Ivan Zvonimir Čičak u ime HHO-a, Don Markušić u ime Transparency Internationala, Ivana Eterović u ime Hrvatskog pravnog centra, Filip Markanović u ime Hrvatske udruge mladih (HUM) i Jasna Petrović u ime Sindikata umirovljenika Hrvatske.

GROZD i Vigilare srušili Plan

Nacionalni plan za borbu protiv diskriminacije, podsjetimo, bio je gotov nakon što je prošlog ljeta završio proces javnog savjetovanja, a njegovo je prihvaćanje preduvjet za povlačenje sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u visini od 6,8 milijarde eura.

Umjesto da gotov plan proslijedi na sjednicu Vlade kako bi on bio prihvaćen do kraja 2016., kao što je to bilo predviđeno, Plenkovićeva Vlada od njega je odustala i krenula u formiranje nove radne skupine za izmjene već gotovog Nacionalnog plana. Nakon što je stvar procurila u medije, ministar Davor Ivo Stier, glavna osoba Vlade kad je riječ o ljudskim pravima, pojasnio je kako se „želi povećati inkluzivnost i pluralnost postojećeg dokumenta“.

Hrastovac Hrvoje Zekanović koji sjedi u Klubu zastupnika HDZ-a, na saborskoj je sjednici zastupniku SDP-a Jošku Klisoviću odgovorio kako je Vlada predana borbi protiv diskriminacije, ali da će se „ono što ste vi ostavili u nasljeđe ovoj Vladi promijeniti i uskladiti“, odnosno predbacio je Klisoviću da se u Nacionalnom planu „neopravdano poistovjećuju kategorije poput ravnopravnosti spolova s rodnom jednakošću“. Zekanović je najavio kako udruge koje su sudjelovale u izradi prijašnjeg dokumenta neće sudjelovati u izradi novog.

Njegove su se riječi djelomično i ostvarile. Na izradi prijašnje Strategije i pripadajućeg plana radili su Centar za mirovne studije i Hrvatski pravni centar, a te su udruge ujedno bile i jedine koje su se javile i kvalificirale na natječaju koji je bio raspisan u vrijeme Milanovićeve vlade. Međutim, s finalnim proizvodom nisu bile zadovoljne udruge GROZD i Vigilare koje su u javnom savjetovanju iznijele svoje standardne primjedbe da se previše pažnje posvećuje zaštiti LGBT osoba, a premalo zaštiti vjerskih uvjerenja i obitelji te da se kroz plan promiče rodna ideologija.

Izbacili CMS koji je aktivno radio na odbačenom Nacionalnom planu

U sastavu nove radne skupine našao se ponovo Hrvatski pravni centar, ali ne i CMS koji iza sebe ima dugogodišnje iskustvo rada na suzbijanju diskriminacije, a vrlo je aktivno sudjelovao u dvogodišnjem procesu izrade sada odbačenog Nacionalnog plana. Iako se CMS i ovoga puta javio na natječaj.

Kako je priopćeno iz Ureda za ljudska prava, na poziv koji je objavljen u veljači javile su se 24 udruge.

„S obzirom da je broj predstavnika organizacija civilnog društva u Radnoj skupini ograničen na 5 osoba, nužno je bilo napraviti takav odabir organizacija civilnog društva koji će najbolje odgovoriti na trenutne izazove u sustavu zaštite od diskriminacije te potom adresirati ona društvena područja u kojima je prema relevantnim izvješćima, istraživanjima i podacima diskriminacija najučestalija odnosno najteža po posljedicama“, a, kako potvrđuju, bilo im je stalo i da se „odabirom ostvari odgovarajući stupanj pluralizma i inkluzivnosti“.

Najbolji od 24 prijavljenih?

Kvalificirao se tako Ivan Zvonimir Čičak čiji Helsinški odbor u svojoj zadnjoj fazi uglavnom brine o zaštiti interesa vladajućih. HHO je u Hrvatskoj osnovan 1993. godine i u početnim godinama djelovanja dao je znatan doprinos zaštiti ljudskih prava u Hrvatskoj te u istraživanju ratnih zločina počinjenih na području bivše Jugoslavije. S vremenom su u organizaciji zaredali interni sukobi i međusobni obračuni, da bi se u posljednje vrijeme rad HHO-a percipirao uglavnom preko potpredsjednika Igora Peternela i njegovih napada na opoziciju, medije, nevladine organizacije. Budući član Radne skupine, Ivan Zvonimir Čičak iza sebe ima i presudu u kojoj je zbog klevete dubrovačkom pomorcu Kristi Laptalu morao platiti 17. 530 kuna, a zadnji njegov istup bio je na predstavljanju knjige „Kratka povijest komunizma za nekomuniste“ Vladimira Mrkocija na kojoj je sudjelovao u društvu bivšeg ministra Zlatka Hasanbegovića, a s kojeg je ostala zabilježena njegova izjava kako su Picasso i Neruda bili „idioti koji su glorificirali komunizam“.

Drugi član skupine, Don Markušić, useljenik je iz Australije koji je blisko povezan s Vicom Batarelom, i koji je sa zapaženim predavanjem o Stepincu sudjelovao na prošlogodišnjem TradFestu Zaklade Vigilare. Don Markušić se predstavlja kao Transparency International, ali činjenica je da je hrvatskom ogranku Transparency Internationala zbog loše ocjene njihova rada prije godinu dana oduzeta akreditacija te im je od strane centrale Transparency Internationala naređeno da se prestanu koristiti njihovim imenom,. Oni su se na taj poziv oglušili, a ni Vladi to očito nije sporno, pa sad u sastavu Radne skupine djeluju čak dvije organizacije koje nemaju veze s izvornom misijom organizacija čiji su bili ogranci.

HDZ-ovi mladi

U skupini se našao i Filip Markanović u ime Hrvatske udruge mladiih. Tu je udrugu osnovao Tomislav Madžar, liječnik iz Ljubuškog koji se povezuje s Tomislavom Karamarkom i SOA-om, djeluje kao menadžer Halida Bešlića te je svojedobni bio povjerenik za mlade predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. U siječnju 2012, odmah po osnivanju, od gradonačelnika Bandića po brzom postupku dobili su prostor u samom središtu grada.

U registru udruga kao predsjednik se danas navodi Mate Damić, nekadašnji predsjednik Hrvatskog studentskog zbora, a današnji asistent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Tajnik je Luka Buntić, mladić koji se u studentskim danima isticao po pokretanju govorničke škole, a ujedno je i član Mladeži HDZ-a. Markanović je bio aktivan u Udruzi srednjoškolaca Vukovar i Nacionalnom vijeću učenika RH. U Registru udruga kao jedna od djelatnosti HUM-a se navodi suzbijanje i zaštita od diskriminacije, pa je tako formalno sve pokriveno.

Nema predstavnika najugroženijih skupina

Priopćenjem su reagirale Lezbijska grupa Kontra i Ženska mreža Hrvatske navodeći kako prema svim izvješćima, analizama i istraživanjima, diskriminacija u Republici Hrvatskoj najteže pogađa Srbe, Rome, LGBT populaciju i žene, što je konstatirano i u nedavnom izvješću SAD-a o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj. 

“Radna skupina koju je imenovala Vlada ne održava takvo stanje u državi i stvarne probleme koje treba adresirati jer nisu uključene organizacije civilnog društva koje se bave pravima Srba, Roma, LGBT osoba, ni žena. To znači da je Vlada zaštitu trenutno najugroženijih skupina izloženih govoru mržnje i nasilju iz mržnje odlučila izostaviti iz prioriteta prilikom izrade novog Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije”, zaključuju..

Stier tvrdi da sredstva neće propasti

Ministar Stier u čijoj je nadležnosti takva promjena prioriteta tvrdi da nam neće propasti sredstva iz europskih fondova jer će Nacionalni plan biti gotov u prvoj polovici godine. Pod uvjetom da za tu odgodu i ima suglasnost Europske komisije, pod velikim je pitanjem kako će se sada za manje od tri mjeseca donijeti dokument za čiju je prethodnu inačicu trebalo više od dvije godine.Tim više što su u sastavu nove radne skupine i neke osobe poznate po blagoglagoljivosti.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.