Ocjena točnosti

Glasovac: HDZ-ove pobjede u Zadru nisu bile toliko uvjerljive

SDP Zadar

“Nisu te pobjede HDZ-a bile toliko uvjerljive, a ni čiste. Nakon 27 godina, došlo je vrijeme za promjene”, kaže SDP-ova saborska zastupnica i kandidatkinja za gradonačelnicu Zadra Sabina Glasovac (Večernji list).

Dio je to njenog odgovora na pitanje može li u Zadru, koji se tradicionalno smatra HDZ-ovom utvrdom, pobijediti na lokalnim izborima. Ne ulazeći u pitanje koliko su HDZ-ove pobjede u Zadru bile “čiste”, a što nije moguće argumentirati konkretnim dokazima, proučili smo HDZ-ove rezultate u Gradu Zadru na lokalnim izborima od 2009. godine naovamo.

Kao početnu točku smo uzeli 2009. godinu, s obzirom da su to bili prvi lokalni izbori na kojem se gradonačelnika biralo neposredno. HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zadra Zvonimir Vrančić tada je dobio 55,06 posto glasova, dok je SDP-ova kandidatkinja Ingrid Antičević Marinović dobila 40,65 posto glasova. Uvjerljivu pobjedu HDZ je odnio i u izborima za gradsko vijeće. Lista koju je nosio Božidar Kalmeta dobila je 49,63 posto glasova, naspram 30,87 posto za SDP-ovu listu koju je nosila Antičević Marinović.

Četiri godine kasnije, na lokalnim izborima 2013. godine, Kalmeta je imao nešto “teži” put do pobjede. U prvom krugu je skupio 48,43 posto glasova. SDP-ov kandidat Ivo Bilić dobio je 31,98 posto glasova. U drugom krugu je za Kalmetu glasalo 57,28 posto birača, a Bilić je dobio 40,12 posto glasova. Na izborima za gradsko vijeće Kalmetina lista dobila je 42,86 posto glasova. SDP-ova lista koju je nosio Bilić dobila je 29,24 posto glasova.

Zadar na nacionalnim izborima ipak manje čvrsta utvrda

Iz ovih podataka jasno je da su HDZ-ove pobjede na lokalnim izborima u Zadru u zadnja dva ciklusa bile prilično uvjerljive. No, da bi dobili potpunu sliku HDZ-ovog rejtinga u gradu koji se tradicionalno smatra njihovom utvrdom, promotrili smo i rezultate parlamentarnih izbora u istom ciklusu, počevši od 2007. godine. Tada je HDZ-ova lista u Zadru dobila glasove 42,25 posto birača, naspram 31,69 posto koji su glasali za SDP-ovu listu.

Četiri godine kasnije, na izborima na kojima je na nacionalnoj razini uvjerljivo slavila SDP-ova koalicija, HDZ je poražen čak i u Zadru. SDP-ova lista dobila je 40,35 posto glasova, a HDZ-ova 27,17 posto glasova. Bili su to vrlo specifični izbori, obilježeni masovnim curenjem informacija o brojnim korupcijskim aferama HDZ-ovaca u vrijeme Ive Sanadera.

Na parlamentarnim izborima 2015. godine, HDZ je u Zadru ponovo slavio. Ali ovoga puta ne baš tako uvjerljivo; njihova koalicijska lista dobila je 38,44 posto glasova, naspram 35,34 posto glasova koliko je dobila lista SDP-ove koalicije. Do novih izbora ovoga puta nije trebalo čekati četiri godine. Na izvanrednim izborima 2016. godine, HDZ predvođen Andrejem Plenkovićem u Zadru je uspio poboljšati svoj rezultat. Dobili su 39,03 posto glasova, naspravm 33,24 posto birača koji su glasali za SDP-ovu koaliciju.

Na koncu, promotrili smo i rezultate predsjedničkih izbora održanih 2014. godine, ujedno jedinih u novijoj povijesti na koje je HDZ izašao s uistinu relevantnim kandidatom. Zanimljiva je činjenica da je u Zadru u prvom krugu izbora pobjedu odnio SDP-ov Ivo Josipović, za kojeg je glasalo 39,22 posto birača. Za HDZ-ovu Kolindu Grabar Kitarović glasalo je 35,81 posto birača. U drugom je krugu, međutim, došlo do preokreta; Grabar Kitarović je dobila 50,18 posto, a Josipović 49,82 posto glasova.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.