Ocjena točnosti

Hajdaš Dončić: Agrokor zapošljava 2 posto hrvatske radne snage

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Stav je SDP-a da je problem Agrokora postao hrvatski problem jer direktno zapošljava oko 2 posto ukupne radne snage u Hrvatskoj, a indirektno, s dobavljačima, 5 ili 6 posto. On izravno utječe na 2 do 3 posto BDP-a”, tvrdi SDP-ov saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić (Hina/Jutarnji.hr).

Prema podacima iz Agrokorovog godišnjeg izvješća za 2015. godinu, zadnjeg koje je javno objavljeno, koncern Ivice Todorića je 31. prosinca 2015. zapošljavao 55.957 radnika i radnica. Njih 49 posto bilo je zaposleno u Hrvatskoj, 20 posto u Sloveniji, 19 posto u Srbiji, 9 posto u Bosni i Hercegovini, a 3 posto u Crnoj Gori, Makedoniji i Mađarskoj.

Todorićev Agrokor je, dakle, u prosincu 2015. godine u Hrvatskoj zapošljavao oko 27.419 radnika i radnica. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prosincu 2015. u Hrvatskoj je ukupno bilo zaposleno 1.307.030 ljudi, iz čega proizlazi da je za Agrokor radilo 2,09 posto ukupne radne snage. Na ovom mjestu nećemo se baviti izračunom koliko ljudi zapošljavaju Agrokorovi dobavljači, s obzirom da ne raspolažemo potpunom listom svih dobavljača Agrokora.

Također, teško je precizno odrediti koliki je utjecaj Agrokora na hrvatski BDP, ali procjena Hajdaša Dončića bi, prema dostupnim podacima, mogla čak biti i preskromna. Agrokor je 2015. godinu završio s 49,4 milijarde kuna ukupnih prihoda. Iste je godine hrvatski bruto domaći proizvod, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, iznosio 333,8 milijardi kuna. Godišnji prihod Agrokora 2015. godine bio je, dakle, jednak 14,8 posto ukupnog hrvatskog BDP-a. Samo Agrokorova neto dobit u 2015. iznosila je 1,2 milijarde kuna, što je ravno 0,36 posto hrvatskog BDP-a.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.