Ocjena točnosti

Bernardić: Glas u Slavoniji ne vrijedi jednako kao u Dalmaciji

Hina / Tomislav Pavlek / tp

“Imamo situaciju da glas u Slavoniji ne vrijedi jednako kao u Dalmaciji jer je tamo ostalo manje ljudi. To su odstupanja koja su veća od 5 posto. Bitno je osigurati da glas vrijedi jednako. Nužno je prekrojiti izborne jedinice”, izjavio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić (Večernji list).

Deset hrvatskih izbornih jedinica definirano je još 1999. godine, Zakonom o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Zastupnički dom Hrvatskog državnog sabora. Izborne jedinice u međuvremenu nisu mijenjane, iako u ovakvom obliku ne zadovoljavaju odredbu 39. članka Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Koji propisuje da se “broj birača u izbornim jedinicama ne smije razlikovati više od +- pet posto”. Ustavni sud je još 2010. godine upozorio na nepravilnosti u postojećim izbornim jedinicama.

Da te nepravilnosti i dalje postoje, jasno pokazuje evidencija prošlogodišnjih izvanrednih parlamentarnih izbora, dobivena uvidom u registar birača. Provjerili smo da li odstupanja o kojima je govorio Bernardić doista iznose više od pet posto.

Izborne jedinice u Hrvatskoj – protuzakonite

U dvije slavonske izborne jedinice, IV. i V., ukupno je registrirano 623.590 birača: u IV. izbornoj jedinici ima 299.067 birača, dok u V. izbornoj jedinici ima 324.523 birača. U dvije dalmatinske izborne jedinice, IX. i X., ukupno je evidentirano 787.417 birača; njih 393.452 u IX. izbornoj jedinici i 393.965 u X. izbornoj jedinici.

Iz ovih brojki je i prostim okom vidljivo da u Dalmaciji živi više ljudi nego u Slavoniji, što uostalom potvrđuje i popis stanovništva iz 2011. godine. No, isto tako je vidljivo da izborne jedinice u Republici Hrvatskoj nisu usklađene sa zakonom. U obje slavonske izborne jedinice broj birača je za više nego pet posto manji nego u dalmatinskim izbornim jedinicama, što znači da vrijednost svakog pojedinačnog glasa nije jednaka.

U IV. izbornoj jedinici tako ima 94.385 birača manje nego u IX. jedinici, odnosno 94.898 birača manje nego u X. izbornoj jedinici. Odstupanje u prvom slučaju je 31,5 posto, a u drugom 31,7 posto. U V. izbornoj jedinici ima 68.929 birača manje nego u IX. jedinici i 69.442 birača manje nego u X. izbornoj jedinici. Odstupanje u prvom slučaju je 21,2 posto, a u drugom 21,4 posto. S obzirom da se u svim navedenim izbornim jedinicama bira po 14 saborskih zastupnika, evidentno je da je u slavonskim izbornim jedinicama za ulazak u Sabor potrebno prikupiti osjetno manje glasova nego u dalmatinskim izbornim jedinicama.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.