Pod povećalom

Ladislav Ilčić za svoje savjete Stieru dobio rekordan honorar

Hina / Tomislav Pavlek / tp

Nitko od ministarskih savjetnika za rad Vlade RH nije bio važniji od – Ladislava Ilčića. Ili se do takvog zaključka barem dolazi primjenom logike tržišnog kapitalizma, odnosno usporedbom visine iznosa naknade koje su savjetnici ministra primali i primaju za svoj rad. U aktualnom sastavu Vlade upravo je Ilčić rekorder po visini mjesečne naknade koju je od poreznih obveznika dobivao za svoje savjetničke usluge.

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin je, naime, od Vlade RH tražio listu svih posebnih savjetnika, a zanimalo ga je i što točno rade, te koliko su plaćeni za svoj rad. Odgovor na Grbinovo zastupničko pitanje je Vlada Andreja Plenkovića uputila sa svoje današnje sjednice.

Stier najviše troši na savjetnike

Doznali smo tako da je Ilčić za savjetnički angažman u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova primao mjesečnu naknadu od 10.000 kuna. Zauzvrat je ministra Davora Ivu Stiera savjetovao o “unutarnjoj i vanjskoj politici”. Na savjetničkoj poziciji Ilčić je bio od 1. prosinca 2016. do 10. ožujka 2017. godine, što bi značilo da je ukupno za svoje savjetničke usluge utržio oko 33.000 kuna.

Nešto manju naknadu, u iznosu od 9000 kuna mjesečno, ima Stierov savjetnik Filip Vučak. I on hrvatskog šefa diplomacije savjetuje “za poslove unutarnje i vanjske politike”. Vučak je inače bio otpravnik poslova u hrvatskom veleposlanstvu u Moskvi, pa je za pretpostaviti da bi njegova diplomatska iskustva iz Rusije ministru Stieru ovih dana mogla biti od koristi. No, ipak je vjerojatnije da je Stier angažirao Vučka kao bivšeg veleposlanika u Vatikanu i eksperta za pitanje procesa kanonizacije Alojzija Stepinca, o čemu je današnji ministrov savjetnik lani i javno govorio (Novi list).

Treći Stierov savjetnik Marko Vidakušić, također angažiran da bi ministru dijelio savjete iz oblasti unutarnje i vanjske politike, u ovom je odnosu snaga najgore prošao. Mjesečna naknada za rad iznosi mu 6000 kuna neto, vjerojatno zato i što je najmlađi među ministrovim savjetnicima. Ranije je bio asistent HDZ-ove Dubravke Šuice u Europskom parlamentu. Ispada tako da je baš Stier na savjetnike dosad potrošio najviše novca među članovima Vlade.

Stier “vrjedniji” i od premijerovih savjetnika

Zanimljivo je da je Ilčić primao veću naknadu i od dvojice savjetnika premijera Andreja Plenkovića. Robert Kopalo, koji premijera savjetuje o nacionalnoj sigurnosti, i Ivana Vukov, koja dijeli savjete o unapređenju javnih politika, mjesečno primaju naknadu u iznosu od 9000 kuna.

U ostalim ministarstvima ima još nekoliko savjetnika čije usluge porezne obveznike mjesečno koštaju 9000 kuna neto. Radi se o Dragutinu Repincu koji o obrambenom resoru savjetuje ministra Damira Krstičevića, Ivicu Relkovića, koji o unutarnjoj politici savjetuje Ivana Kovačića, Zdeslavu Matiću koji o energetici savjetuje Slavena Dobrovića, te Mati Caru koji o financijskim poslovima savjetuje Milana Kujundžića.

Mjesečnu naknadu u neto iznosu od 8500 kuna prima Ana Vlahović, jedina savjetnica ministra Vlahe Orepića. Ministra unutarnjih poslova Vlahović savjetuje o provedbi reformskih projekata. Ministar turizma Gari Cappelli također ima samo jednog savjetnika, Veljka Mudrića, kojeg mjesečno plaća 7500 kuna. Mudrić ministra savjetuje o praćenju i provedbi Strategije razvoja turizma do 2020. godine.

Nekoliko savjetnika u Vladi mjesečno prima 7000 kuna naknade. Radi se o Krstičevićevom savjetnicima Ivici Ušljebrku i Boži Kožulu, Dobrovićevom savjetniku Ivi Grabovcu, te Kujundžićevom savjetniku Dubravku Jadri. Uz već spomenutog Vidakušića, mjesečnu naknadu od 6000 kuna mjesečno prima i Petar Šimić, savjetnik ministra Tomislava Ćorića.

Među savjetnicima i savjetnicama s manjim honorarima su Ivan Barać koji za 4000 kuna savjetuje Martinu Dalić, Ivan Tomljenović koji za 5000 kuna savjetuje Kovačića, Ante Vučić koji za 2000 kuna savjetuje Ćorića i Teo Žakula koji za 5000 kuna savjetuje Dobrovića. Savjetnički posao besplatno obavljaju Branimir Jerneić u Ministarstvu prometa i Ante Gotovina u Ministarstvu obrane.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.