Ocjena točnosti

Bernardić: Odblokirali smo mnoge građane, a minimalna plaća je rasla 10 posto

Hina / Daniel Kasap / dk

“Rasla je 10 posto. Da, odblokirali smo mnoge građane, da, riješili smo problem švicarca, da, minimalna plaća je narasla, ali nije dovoljno narasla”, izjavio je u Saboru predsjednik SDP-a Davor Bernardić (Tportal.hr).

U sklopu rasprave o SDP-ovom prijedlogu Zakona o minimalnoj plaći, Bernardić se tako hvalio postignućima bivše SDP-ove vlade predvođene Zoranom Milanovićem. Koja je, prema Bernardiću, povećala minimalnu plaću za 10 posto i smanjila broj blokiranih građana. Provjerili smo je li to doista točno.

Kad je SDP 2011. godine došao na vlast, minimalna plaća u Hrvatskoj iznosila je 2814 kuna (Narodne novine). Milanovićeva vlada 2013. godine donijela je Zakon o minimalnoj plaći, temeljem kojeg je Vlada RH uredbom na godišnjoj razini počela odlučivati o iznosu minimalne plaće. Zadnju takvu uredbu Milanovićeva vlada donijela je 30. prosinca 2015. godine, kada je odlučeno da će minimalna plaća u 2016. iznositi 3120 kuna bruto.

Iznos minimalne mjesečne plaće tijekom SDP-ovog mandata tako je povećan za 306 kuna. Radi se o ukupnom povećanju od 10.87 posto, što je Bernardić očigledno precizno izračunao. No, njegova tvrdnja o smanjenju broja blokiranih građana tijekom mandata bivše SDP-ove vlade nije ni blizu toliko precizna.

Informacije o broju građana u blokadi je Financijska agencija (Fina) na svojoj internetskoj stranici počela objavljivati počevši s rujnom 2012. godine. Tada su u blokadi bili računi 236.342 građana. Prema podacima koje je na svom webu objavila Udruga Blokirani, u prosincu 2011. godine, kada je vlast preuzela SDP-ova Kukuriku koalicija, u blokadi je bio 219.421 građanin.

Milanovićev SDP je krajem 2015. godine poražen na parlamentarnim izborima, a vlast je preuzela koalicija HDZ-a i MOST-a, s Tihomirom Oreškovićem u fotelji premijera. Prema službenim podacima Fine, 31. prosinca 2015. u blokadi je bilo 321.580 građana. Ispada tako da je broj blokiranih u mandatu Kukuriku vlade porastao za čak 102.159.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.