Pod povećalom

Tomislav Saucha danas podržava Marića, a do jučer ga je žestoko napadao

HINA/ Damir SENČAR /ds

„Danas sam donio odluku po svojoj savjesti. Mislim da je ta odluka dobra. To ne znači da ja dijelim svjetonazor s kolegama iz HDZ-a. Za neke stvari nikad neću moći glasati. Ovo je sada tehnička podrška, nije politička. Dakle, nisam u poziciji da trgujem ili se s bilo kim dogovaram. Očekujem da se nakon lokalnih izbora stvori neka normalna politička većina. U ovom trenutku, pred turističku sezonu, s Agrokorom u situaciji kakva je, tehnička Vlada i prijevremeni izbori, treći u 18 mjeseci, Hrvatskoj ne trebaju. Ja se čudim čemu toliki entuzijazam da se ponovo ide na parlamentarne izbore i potroši 120 milijuna kuna, da bi dobili opet identičnu situaciju“. Tim je riječima nezavisni zastupnik Tomislav Saucha objasnio zašto je stao na stranu HDZ-a i tako presudio pri glasanju o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću.

Na pitanje zašto sada tako govori, s obzirom na to da je i sam potpisao zahtjev za opoziv ministra Zdravka Marića koje je pokrenula opozicija, Saucha je odgovorio: „Ja sam potpisao zahtjev, al sam htio saslušati i argumente. Ja sam jučer bio doma cijeli dan, slušao sam cijeli dan i donio sam ovakvu odluku“.

Saucha: Marić nije odgovoran

Dodao je i kako je zbog onog što je rečeno tijekom saborske rasprave o povjerenju ministru Mariću zaključio da Marić nije odgovoran i da se „stvorila jedna atmosfera javnog linča“.

Prijedlog za pokretanje postupka razrješenja ministra Marića potpisalo je 46 zastupnika oporbe među kojima je bio i Tomislav Saucha. Za pretpostaviti je da Saucha o svojim postupcima nije razmišljao samo jučer i jutros, da je o mogućim posljedicama razmislio i prije nego je stavio svoj potpis pod taj opozicijski zahtjev.

Opozicija je zahtjev za Marićev opoziv poslala 20. travnja, dakle prije dva tjedna. Prije dva tjedna bili smo podjednako blizu turističke sezone, a već se dobrano bila zakuhala i afera Agrokor te se tu, dakle, ništa nije promijenilo.

U najmanju je ruku neozbiljno zahtijevati povlačenje ministra, da bi se od toga odustalo prilikom glasanja zbog mogućnosti da taj čin isprovocira nove izbore. Neobično je, također, da o neopravdanim troškovima eventualnih novih izbora za državni proračun govori osoba koja se nalazi pod istragom zbog moguće pronevjere novca iz državnog proračuna.

Bez odogovora o budućem izuzimanju ministara financija

Vezano uz moguću promjenu mišljenja zbog izlaganja članova Vlade tijekom rasprave u Saboru, oni, također, teško drže vodu. Premijer Andrej Plenković, podsjetimo, u toj je saborskoj raspravi  uglavnom inzistirao na objašnjenju odnosa s MOST-om i razloga zbog kojih je razriješio trojicu ministara MOST-a, ministar Marić je odbacivao sve optužbe kao neutemeljene, ali niti jedan nije ponudio odgovor kako će Marić dalje nastaviti rad i zbog mogućeg sukoba interesa izuzimati se od odluka vezanih za Agrokor – u vrijeme kad Vlada mora sve svoje napore fokusirati na saniranje krize u Agrokoru.

Profesionalne uspjehe ministra Marića u Saboru je branila i ministrica gospodarstva Martina Dalić, inzistirajući na tome da je ministar Marić najzaslužniji za osmišljavanje i pozitivne efekte porezne reforme.

Podsjetimo stoga kako ja zastupnik Tomislav Saucha u studenom prošle godine, prije otkrivanja afere „Dnevnice“ i izlaska iz SDP-a, bio jedan od najvećih kritičara predložene porezne reforme koju je nazivao „Superhik reformom“  U Saboru se naročito isticao inzistiranjem na negativnim posljedicama koje će reforma prouzročiti ugostiteljima. I na društvenim je mrežama gorljivo prenosio kritike SDP-a na predloženu poreznu reformu. Facebookom je počeo kružiti i Sauchin status iz razdoblja kad je Tomislav Karamarko predlagao Marića za mandatara svoje nikad presložene vlade.

Iako je Saucha novinarima tvrdio da ga nitko nije kontaktirao iz HDZ-a te da nije ničim ucijenjen, niti će biti nagrađen, novinarima nije ponudio nijedan uvjerljiv razlog za promjenu mišljenja. Ako bi se ipak pokazalo da se Saucha predomislio zbog vanjskog pritiska, kao što je prije glasanja najavio njegov saborski kolega Ivan Pernar, radilo bi se o kaznenom djelu. Prema Kaznenom zakonu RH, i za podmićivanje zastupnika (članak 339.), i za prisilu prema najvišim državnim dužnosnicima (članak 346.) predviđene su zatvorske kazne.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.