Ocjena točnosti

Karolina Vidović Krišto: „Odgovor“ koji sam primila je ogledni primjerak bahate i drske egzekutive

foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

Saborska zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto poslala nam je reagiranje na članak koji smo 19. studenog objavili pod naslovom “Vlada nije Vidović Krišto odgovorila na zastupničko pitanje u roku, ali nije istina da joj nije uopće odgovorila”. Reakciju zastupnice Vidović Krišto objavljujemo u cijelosti.

Poštovani,

Zahvaljujem Vam na trudu i analizi mojega saborskog rada.

No, Vaša konstatacija od 19. Studenoga 2020. vezana uz moje zastupničko pitanje Vladi RH nažalost ne odgovara činjenicama. Naime, Vi tvrdite da je Vlada kasnila s odgovorom na moje pitanje o specifikaciji proračunskih novaca za „proslavu“ u Srbu, ali da je odgovorila.

To nije točno.

Ne ćete mi zamjeriti ako Vam načelno razložim svoje shvaćanje legislative, i svoje shvaćanje egzekutive, i to u kontekstu savjesnog i odgovornog djelovanja.

Legislativa je, kao što znamo, nadređena egzekutivi, a usput je dužna i nadzirati egzekutivu. Moje navedeno pitanje, odnosno, dopis ministra financija („odgovor“) koji sam primila je ogledni primjerak bahate i drske egzekutive u sadržajnom smislu (a usto nije dostavljen u poslovnički propisanom roku od 30 dana).

U tom dopisu („odgovoru“) ministar Marić me izvještava da ga organizacija kojoj je proslijedio proračunske novce još nije izvijestila na što su potrošena sredstva. I upravo taj dopis je drskost, jer ministar je morao svom „šefu“ (tj.legislativi) kao prvo odgovoriti u roku od trideset dana, a kao drugo najaviti kako će sukladno svojoj obvezi nakon primitka kvartalnog obračuna dostaviti traženu specifikaciju.

U funkcionalnim demokratskim društvima nezamislivo je da glavno tijelo egzekutive, Vlada, prekoračuje vremenske rokove u odgovorima legislativi. Jer, zašto bi se obični građanin držao rokova, npr. plaćanja poreza, ako Vlada, koja treba biti uzor, sama krši važeće propise.

Nadam se da ćete moj dopis, koji uistinu pišem u dobronamjernom tonu, uvažiti, jer se za univerzalne demokratske standarde svi moramo zalagati.

Jedan od temeljnih postulata funkcionalnog demokratskog društvenog poretka je poštivanje procedure, a pogotovo primjene vladavine prava od strane državnih institucija. Ukoliko državna tijela manipuliraju sa zakonskim odredbama onda to narušava povjerenje u institucije, što onda za posljedicu ima nesigurnost građana, institucionalnu samovolju, a to onda završava u korupciji i nepotizmu.

Za sva pitanja i sugestije rado vam stojim na raspolaganju.

S poštovanjem,

zastupnica

Karolina Vidović Krišto

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.