Ocjena točnosti

Orepić: Ne može se vidjeti nacionalnost izbrisanih birača, ne znam otkud Pupovcu ti podaci

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

“Važno je napomenuti da u tom procesu brisanja, odnosno korekcije fiktivnih prebivališta, nitko ne zna, niti se može vidjeti, tko je koje nacionalnosti. Ne znam otkud Pupovcu ti podaci o izbrisanima. On je čak spomenuo 67 tisuća Srba, a sveukupno je, otkako je zakon donesen, izbrisano 90 tisuća ljudi”, izjavio je saborski zastupnik MOST-a Vlaho Orepić, bivši ministar policije (Tportal).

Prema Orepiću, Milorad Pupovac pretjeruje kad govori o hrvatskim Srbima koji su izbrisani s popisa birača. Referirao se pritom na izjavu koju je lider SDSS-a prije dvadesetak dana dao N1 televiziji. Očitovao se tada i MUP, kazavši da je u zadnje tri godine iz evidencije prebivališta izbrisano oko 80 tisuća osoba, ali i da oni nemaju podatke o nacionalnoj pripadnosti izbrisanih birača.

Tim podacima, međutim, raspolaže Ministarstvo uprave, koje je donedavno vodio Orepićev kolega iz MOST-a Ivan Kovačić. Upravo na podatke ministarstva koje je tada vodio Kovačić u svom se istraživanju objavljenom sredinom travnja pozvao tjednik Novosti. Tada su objavili da je između 2011. i 2016. godine samo u 11 županija iz biračkih popisa izbrisano 67.496 hrvatskih građana srpske nacionalnosti.

Prikupljeni podaci odnose se na sljedeće županije: Sisačko-moslavačku, Karlovačku, Šibensko-kninsku, Zadarsku, Požeško-slavonsku, Ličko-senjsku, Virovitičko-podravsku, Bjelovarsko-bilogorsku, Brodsko-posavsku, Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.