Pod povećalom

Pola milijuna kuna za Bleiburg, odaziv nikad manji

Most, Bleiburg
Most nezavisnih lista

I ove, kao i prošle godine, iz državnog će proračuna otići pola milijuna kuna za “obilježavanje spomendana bleiburške tragedije i križnog puta”, a isti je iznos predviđen i za 2018. i 2019. godinu. (Ministarstvo financija)

Ovaj iznos odgovara i svoti koja je iz proračuna za 2017. godinu izdvojena za državnu komemoraciju žrtava u Jasenovcu, a na koju nisu došli predstavnici manjinskih zajednica ponajviše pogođenih ubilačkim politikama kvislinške NDH.

No, zanimljivo je da će usprkos izdvajanju pola milijuna kuna u ovu svrhu, na Bleiburgu ove godine biti manje predstavnika hrvatskih vlasti nego prošle godine.

Neki od Mostovaca, poput Bože Petrova i Marka Sladoljeva te Nikole Grmoje (N1), otišli su onamo ranije, služeći se običajem koji je prije nekoliko godina ustanovila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, kada je sama otišla u Jasenovac. (Tportal)

U Bleiburg će tako otići tek predsjednik Sabora Gordan Jandroković i ministar branitelja Tomo Medved te izaslanik predsjednice Republike, ministar imovine Goran Marić (Jutarnji). Prošle godine Grabar-Kitarović je predstavljala Bruna Esih, no tu su bili i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, ministar vanjskih poslova Miro Kovač, potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš, zastupnici Ante Sanader (HDZ) i Robert Podolnjak (Most) i drugi (Sabor).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.