Faktograf.hr

Samo činjenice

Obuljen Koržinek: Vrlo je neobično da je Thompson zabranjen s takvim argumentima

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

“Vrlo je neuobičajeno da se s takvim argumentima zabranjuju koncerti, ali to nije pitanje s kojim se bavi Ministarstvo kulture”, komentirala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek odluku slovenskih vlasti da zabrane koncert Marka Perkovića Thompsona u Mariboru (Tportal/Hina).

Thompsonov koncert zabranjen je temeljem procjene slovenske policije, koja je zaključila da se radi o sigurnosnom riziku (Večer). Brine ih mogućnost počinjenja kaznenih djela na koncertu popularnog hrvatskog pjevača, a s obzirom na njegovu povijest koketiranja s fašističkom simbolikom: na koncertima se redovito može čuti ustaški pozdrav “Za dom spremni”, a svojevremeno je na Thompsonovom koncertnom repertoaru bila i pjesma “Jasenovac i Gradiška Stara”, koja veliča zločine fašističkog režima u Drugom svjetskom ratu (Index.hr).

Utoliko je u ovoj situaciji neobična samo izjava hrvatske ministrice kulture. Ovo, naime, nije prvi put da europske države Thompsonu zabranjuju nastup. Prije nepunih mjesec dana Thompsonov koncert zabranila je i Austrija, uz obrazloženje da se radi o pjevaču koji potiče ekstremizam (Hina).

U kolovozu prošle godine je Thompsonov koncert zabranjen u Švicarskoj. I oni su, zbog Thompsonove kontroverzne reputacije, procijenili da se radi o sigurnosnom riziku (Hina). A to čak i nije bio prvi put da Švicarci Thompsonu ne dopuštaju nastup: iz istog razloga koncert mu je zabranjen i 2009. godine (Nacional).

Ranije su zbog straha od ekstremističkih ispada zabranjivani i Thompsonovi koncerti u Berlinu (Index.hr), kao i u Amsterdamu i Rotterdamu (Index.hr). Iz istog razloga su Thompsonu, uostalom, zabranjivani nastupi i u Hrvatskoj, konkretno u pulskoj Areni. Zbog ove zabrane Thompson je čak i tužio Grad Pulu, ali je izgubio i pravnu bitku (Slobodna Dalmacija).

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Sumnjate u točnost viralnih objava na društvenim mrežama? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.

Faktograf.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice Faktograf.hr slažete se s korištenjem kolačića.