Ocjena točnosti

Beus Richembergh: Prvi mogući datum izbora je 9. srpnja

HINA/ Damir SENČAR /ds

“Kako stvari stoje, ne bih se čudio da idemo na izbore već 9. srpnja, prvi je to mogući datum nakon što HDZ ne uspije dokazati većinu”, tvrdi HNS-ov saborski zastupnik Goran Beus Richembergh (Večernji list).

Ako se prognoza HNS-ovog zastupnika ostvari, idući tjedan u hrvatskoj politici bit će vrlo uzbudljiv. Izvanredni parlamentarni izbori doista se mogu održati najranije 9. srpnja, ali da bi se to doista i dogodilo, Sabor se mora samoraspustiti najkasnije u četvrtak 8. lipnja.

Drugi krug lokalnih izbora će, podsjećamo, biti održan ovu nedjelju, 4. lipnja. HDZ-ov predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je da će se u srijedu 7. lipnja održati plenarna sjednica na kojoj bi premijer Andrej Plenković trebao predstaviti nove ministre i tražiti izglasavanje povjerenja (Hina).

Ključnu bi pritom ulogu morala odigrati predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja zapravo odlučuje o datumu izbora. Prema članku 5. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, od dana stupanja odluke o raspisivanju izbora do datuma izbora mora proteći najmanje 30 dana. Prema članku 74. Ustava RH, krajnji rok za održavanje izbora je 60 dana od dana raspuštanja Sabora.

Ako HDZ želi održati izbore 9. srpnja, Grabar Kitarović morala bi ih raspisati već iduću srijedu ili četvrtak. Dakle netom nakon Plenkovićevog – kako se sada čini jalovog – pokušaja da u Saboru formira novu većinu.

No, raspuštanje Sabora nije ujedno i jedini scenarij koji vodi prema izvanrednim parlamentarnim izborima. U slučaju da premijer Plenković ili Vlada u cijelosti podnesu ostavku, datum izbora ćemo pričekati barem do jeseni. U tom slučaju počinje teći rok od 30 dana, u kojem je potrebno izglasati povjerenje novom mandataru i članovima Vlade.

Ako u 30 dana nitko ne bude mogao formirati novu većinu, predsjednica Grabar Kitarović mora odmah donijeti odluku o raspuštanju Sabora i istovremeno raspisati izbore. Ista procedura primjenjuje se i u slučaju da se u Saboru izglasa nepovjerenje predsjedniku Vlade ili Vladi u cjelini.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.