Ocjena točnosti

Opačić: SDP zadnjih šest mjeseci gubi na rejtingu

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

“Nažalost u zadnjih šest mjeseci mi smo stranka koja iz mjeseca u mjesec gubi na rejtingu”, kaže SDP-ova saborska zastupnica Milanka Opačić, koja od Davora Bernardića traži da podnese ostavku na mjesto predsjednika stranke (N1).

Njenu tvrdnju provjerit ćemo analizirajući kretanje SDP-ovog rejtinga prema CRO Demoskopu, redovitom mjesečnom istraživanju koje provodi agencija Promocija plus. Za predsjednika SDP-a Davor Bernardić izabran je krajem studenog. Prvo relevantno istraživanje utoliko je CRO Demoskop iz prosinca prošle godine, kada je SDP-ov rejting iznosio 25,2 posto. Mjesec dana ranije bio je veći za 0,1 postotna boda.

Pad se nastavio i u siječnju, kada je SDP podržavalo 24,7 posto birača. Radi se o padu od 0,5 posto. Još osjetniji pad vidljiv je iz rezultata CRO Demoskopa objavljenih početkom veljače, kad je SDP podržavalo 22,3 posto birača. SDP-ov rejting nastavio je kliziti i u ožujku, kad je pao na 21,6 posto.

No, pad rejting zaustavljen je u travnju, kada je zabilježen porast od 1,2 posto. SDP-ova podrška među biračima popela se na 22,8 posto, da bi u narednim mjesecima i nastavila rasti. Početkom svibnja, nakon što je Andrej Plenković iz vladajuće koalicije izbacio MOST, potpora SDP-u povećala se na 24,1 posto. Blagi rast bilježi se i u najfriškijem CRO Demoskopu, u istraživanju provedenom početkom lipnja, kada je podršku SDP-u izrazilo 24,8 posto birača.

Iz navedenih brojki iščitava se da je Opačić samo djelomično u pravu. SDP-ov rejting doista jest zaronio nakon što je Bernardić izabran za šefa stranke, ali u međuvremenu je opet ostvaren pozitivan pomak. SDP-ova popularnost ponovno je porasla, ne zbog Bernardićevih liderskih sposobnosti, već pod utjecajem vanjskih okolnosti; najprije zbivanja u Agrokoru, a zatim i političke nestabilnosti na Markovom trgu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.