Ocjena točnosti

Batinić: Koalicija HNS-a i HDZ-a je i dalje moguća

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

“Središnji odbor je najviše tijelo stranke i da, moguće je da se donese drugačija odluka od one koju je jučer donijelo Predsjedništvo i da se ipak ide u suradnju s HDZ-om”, tvrdi Milorad Batinić, predsjednik HNS-ovog kluba zastupnika u Saboru (RTL).

Ovlasti HNS-ovih stranačkih tijela definirane su stranačkim Statutom. U 86. članku Statuta tako su propisane odgovornosti HNS-ovog Središnjeg odbora. Koji, između ostalog, “odlučuje o povezivanju i suradnji HNS-a s drugim političkim strankama ili nepolitičkim organizacijama te učlanjivanju HNS-a u međunarodne političke ili nepolitičke organizacije”, te “raspravlja i odlučuje o koalicijama HNS-a na državnoj razini”.

Središnji odbor HNS-a puno je šire tijelo od stranačkog Predsjedništva. U njemu uz članove Predsjedništva sjede i predsjednici županijskih organizacija, zastupnici u Saboru, državni dužnosnici, direktori državnih poduzeća iz redova HNS-a, po jedan izabrani predstavnik županijskih organizacija na svakih 400 članova, dvije predstavnice Ženske inicijative HNS-a, dvoje predstavnika Mladih HNS-a, te do 15 članova koje Središnji odbor bira na prijedlog predsjednika stranke. Također, županijske organizacije HNS-a imaju pravo i na dodatne predstavnike temeljem rezultata na lokalnim izborima. Lista članova HNS-ovog Predsjedništva dostupna je na službenoj stranici stranke.

Ovlasti Predsjedništva HNS-a definirane su 92. člankom stranačkog statuta, u kojem doista nigdje ne stoji da Predsjedništvo može odlučivati o sklapanju koalicijskih sporazuma. Predsjedništvo HNS-a zaduženo je da “analizira, raspravlja i zauzima stajališta o aktualnim političkim pitanjima važnima za Republiku Hrvatsku i njezine građane”. Predsjedništvo također “provodi Program HNS-a te odluke Sabora i Središnjeg odbora”.

Iz HNS-ovog Statuta tako proizlazi da je Batinić, teoretski, u pravu: Središnji odbor doista može donijeti odluku suprotnu sinoćnjim zaključcima Predsjedništva. No, s obzirom da je i Ivan Vrdoljak, kao glavni zagovornik koalicije s HDZ-om, već najavio podnošenje ostavki na sve dužnosti jer je shvatio da HNS-u u suprotnom prijeti raskol (N1), šanse da će se to stvarno dogoditi su doista samo – teoretske.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.