Ocjena točnosti

Bulj: Jandroković je na izborima dobio manje glasova nego ja u svom selu

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

“Ja sam u svom selu osvojio više glasova nego Jandroković na izborima, a on je sada predsjednik Sabora”, oštro je MOST-ov Miro Bulj napao lidera HDZ-ove parlamentarne većine (Jutarnji.hr).

Gordan Jandroković se doista ne može pohvaliti naročitim izbornim rezultatom. Na lanjskim parlamentarnim izborima osvojio je čitavih 808 preferencijalnih glasova. Bio je na drugom mjestu HDZ-ove liste u prvoj izbornoj jedinici, odmah iza Andreja Plenkovića.

Miro Bulj je, pak, nosio MOST-ovu listu u devetoj izbornoj jedinici. Lista je ukupno dobila 25.358 glasova, a za Bulja je preferencijalno glasalo 11.011 biračica i birača.

Bulj je porijeklom iz Suhača, naselja u sastavu Grada Sinja. Samo na tom jednom biračkom mjestu skupio je 149 preferencijalnih glasova (od ukupno 151 glasa koje je dobio MOST). Ako je to “selo” na koje se Bulj referira, onda njegova tvrdnja ipak nije točna. No, s obzirom da je Suhač ipak samo dio Sinja, a ne posebno naselje, za pretpostaviti je da se Bulj referirao na ukupni rezultat koji je ostvario u svom rodnom gradu.

A kad se zbroje svi glasovi koje je Bulj dobio na biračkim mjestima u Sinju, pokazuje se da je njegova tvrdnja točna. U Sinju je za Bulja preferencijalno glasalo čak 3126 biračica i birača. Radi se o prilično impresivnom rezultatu kad se u obzir uzme činjenica da je u Sinju na lanjskim parlamentarnim izborima bilo registrirano 20.671 birača, dok ih je na birališta izašlo ukupno 11.389.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.