Ocjena točnosti

Bulj: Dobio sam više glasova nego Opara i pobijedio na Plenkovićevom Hvaru

HINA/ Denis CERIĆ /dc

“U prvom krugu izbora za župana sam dobio u Splitu više glasova nego njegov kandidat za gradonačelnika Opara, a pobijedio sam i na njegovom Hvaru, gdje njegovi rođaci znaju kakav je on”, poručio je MOST-ov saborski zastupnik Miro Bulj predsjedniku HDZ-a i Vlade Andreju Plenkoviću (Dalmatinski portal).

Bio je to Buljev odgovor na Plenkovićev intervju za RTL, u kojem je premijer popularnog MOST-ovog zastupnika posprdno prozvao zbog poraza na lokalnim izborima za župana splitsko-dalmatinskog od HDZ-ovog Blaženka Bobana.

Bulj u svom napadu na Plenkovića, međutim, ne raspolaže činjenicama. U prvom krugu lokalnih izbora nije u Gradu Splitu dobio više glasova od HDZ-ovog gradonačelničkog kandidata, kasnijeg izbornog pobjednika Andre Krstulovića Opare. Bulj je u Splitu u prvom krugu izbora tako skupio 14.911 glasova (bolji rezultat od njega imali su i HDZ-ov Boban i SDP-ov Arsen Bauk), a za Krstulovića Oparu istoga je dana glasalo 17.975 splitskih birača.

MOST-ovac Bulj pritom ne može ni reći da se zabunio oko izbornih krugova, s obzirom da ni u drugom krugu nije u Splitu imao bolji rezultat od Krstulovića Opare. Za Bulja je u drugom krugu izbora za župana u Splitu glasalo 26.132 birača, dok je Krstulović Opara dobio neznatno veći broj glasova, njih 26.642.

Uvidom u izborne rezultate utvrdili smo da ni drugi dio Buljeve tvrdnje nije točan. U prvom krugu lokalnih izbora MOST-ov je kandidat za župana na Hvaru dobio ukupno 960 glasova. Osjetno veći broj glasova dobio je HDZ-ovac Boban, koji je na koncu i dobio izbore, a za kojeg je na otoku Hvaru u prvom krugu lokalnih izbora glasalo 2260 birača.

Nešto izjednačeniji rezultat bio je u drugom krugu izbora, ali i tada je Bulj poražen na otoku Hvaru. Skupio je 2070 glasova, naspram 2242 glasa koje je dobio Boban. U drugom je krugu, za razliku od prvog Bulj pobijedio Bobana u Gradu Hvaru. No, ako je to rezultat kojim se Bulj hvali, trebao bi znati da premijer Plenković ne vuče porijeklo iz tog mjesta. Njegov otac Mario Plenković je, naime, rođen u Svirču na Hvaru, što je u sastavu Općine Jelsa, gdje je MOST-ov kandidat poražen u oba kruga lokalnih izbora.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.