Ocjena točnosti

Bunjac: Država subvencionira prvu nekretninu, a građani više gube nego što dobivaju

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

“Građanima treba reći istinu o ovom Zakonu, građani moraju znati, a posebno te mlade obitelji u koje se tako rado zaklinjemo, da one u biti ne dobivaju ništa. One dobivaju ono što su dali, ali ne u cijelom iznosu nego u još manjem”, kazao je u Saboru zastupnik Živog zida Branimir Bunjac (24sata).

Ovu tvrdnju je Bunjac iznio tijekom saborske rasprave o konačnom prijedlogu Zakona o subvencioniranju stambenih kredita. Radi se, podsjećamo, o mjeri koja je uvedena da bi se djelomično anuliralo učinke porezne reforme kojom je, između ostalog, ukinuto oslobađanje od plaćanja poreza na prvu nekretninu.

Iako je ranije bio sklon i nebuloznim izjavama, ovoga puta je Bunjac potpuno u pravu. Razlika između sredstava koje bi država trebala prikupiti oporezivanjem prve nekretnine i sredstava koja se građanima vraćaju kroz subvencije iznosi 97,5 milijuna kuna. U korist države, naravno.

U Državnom proračunu za 2017. godinu je, kako stoji u obrazloženju prijedloga zakona, osigurano ukupno 17,5 milijuna kuna za subvencioniranje prve nekretnine građanima. S druge strane, kad je Vlada RH u sklopu porezne reforme mijenjala Zakon o porezu na promet nekretninama, u obrazloženju su napisali da zbog ponovnog uvođenja poreza na prvu nekretninu u 2017. godini očekuju dodatne proračunske prihode u iznosu od 115 milijuna kuna.

Ni ne skrivaju da su na dobitku

U Ministarstvu graditeljstva, koje je izradilo ovaj zakonski prijedlog, čak i ne skrivaju da će u konačnici državni proračun u čitavoj priči profitirati znatno više nego korisnici subvencija. Citiramo zadnja dva odlomka iz obrazloženja razloga zbog kojih se Zakon o subvencioniranju stambenih kredita donosi:

“Procjena je da ovako postavljenim modelom korisniku kredita omogućena pomoć u otplati stambenog kredita za najmanje 6,67% ukupnog iznosa kredita za razdoblje od četiri godine.

Istovremeno, prodajom predmetnih kuća ili stanova, odnosno gradnjom kuće, po osnovu poreza na dodanu vrijednost i poreza na promet nekretnina ostvarit će se prihod državnog proračuna Republike Hrvatske i to za oko 95.000.000,00 kuna”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.