Pod povećalom

Novo poglavlje: Započela suradnja Mosta i SDP-a

Kristina Ikić Baniček, Sisak, vijeće
Kristina Ikić Baniček na Facebooku

Nakon gotovo dvije godine izbjegavanja na nacionalnoj razini, po svaku cijenu, Most je u nekoliko slučajeva koalirao sa SDP-om na lokalnim razinama. Zahvaljujući toj suradnji, formirana je većina u Gradskom vijeću Siska.

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček (SDP) uspjela je postići sporazum o programskoj suradnji između SDP-a, Mosta, koalicija SDP, Laburisti i HSS braće Radić, što bi joj trebalo olakšati obnašanje izvršne vlasti. Za predsjednicu Gradskoga vijeća izabrana je Ivana Krčelić s liste Mosta, dok su za potpredsjednike većinom glasova izabrani Željko Đermanović i Marijan Medved iz SDP-ove koalicije.

Most je SDP-u pomogao i u formiranju vlasti u Zagrebačkoj županiji, gdje SDP i koalicijski im partner HSS predvođeni Stjepanom Kožićem nisu bez Mosta mogli formirati vlast.

Niki Orepiću, bratu slavnijeg Vlahe, pripalo je mjesto predsjednika Gradskog Vijeća Grada Ploča u ponedjeljak, nakon što su podržali SDP i njegovog Mišu Krstičevića. Vlaho Orepić odbio je za Faktograf komentirati ovu koaliciju iz perspektive dužnosnika Mosta na nacionalnoj razini, odnosno zastupnika u Saboru, uputivši nas na vlasti u Pločama.

Nakon prošlotjednih događanja, danas je za novog predsjednika osječkog Gradskog vijeća većinom glasova izabran je Željko Požega, vijećnik Mosta nezavisnih lista, i to temeljem koalicijskog sporazuma liste SDP-HNS-ANU, Mosta i HDSSB, koja ima 20 od 37 vijećnika.

Predrag Sekulić iz sisačkog Mosta kaže nam da je sudjelovao u pregovorima sa SDP-om i da se sve zadržalo na lokalnoj razini, bez uputa iz središnjice i eventualnog inata, odnosno kontriranja HDZ-u zbog izbacivanja Mostovih ministara iz Vlade.

Udruživanje HDZ-a, Mosta i Živog zida u Rijeci i PGŽ-u

To, se, naime, vidjelo i na konstituirajućoj sjednici riječkog Gradskog vijeća, gdje je također prošlog tjedna za predsjednika izabran Tihomir Čordašev (Akcija mladih), u prilično šarenoj koaliciji, koja je uključivala Most i HDZ. Pored sedam vijećnika HDZ-a, tu su bila i po dva vijećnika koalicije Mosta, Liste za Rijeku-Pametno i koalicije HNS-ARS-SDAH, njih još pet iz koalicije Akcija mladih-Živi zid-SNAGA-Alternativa te tri s nezavisne liste Hrvoja Burića, glavnog izazivača SDP-ovog gradonačelnika Vojka Obersnela. (Večernji) Nakon glasanja, koje je ostavilo lijevu koaliciju SDP-PGS-HSU-IDS-Hrvatski laburisti-SDSS-HSS nadmašenu za pet mandata u Vijeću, SDP-ova je Petra Krpan ocijenila je da je ovakav rezultat “evidentno nepoštivanje volje birača” te da je stvorena neprincipijelna koalicija, dok nam pojedini Mostovci, koji nisu sudjelovali u ovoj političkoj kuhinji kao čudniju okolnost od koaliranja s HDZ-om ističu udruživanje sa Živim zidom.

Pitanje je i što će se dogoditi s Primorsko-goranskom županijom, gdje je Most, kao i Akcija mladih, 19. lipnja odbio dati podršku PGS-ovcu Franji Butorcu s liste SDP-PGS- IDS-HSU-HSS, nakon što je dobio 23 od ukupno 46 mogućih glasova, a trebao se rotirati sa SDP-ovcem Erikom Fabijanićem. Mostovci, naime, predlažu Marija Alempijevića iz Akcije mladih u ime Živog zida, Mosta, Snage, Alternative, Nezavisne liste Hrvoja Burića i Akcije mladih, dok Dinko Beaković iz HDZ-a najavljuje da će koalicija predvođena HDZ-om poduprijeti taj prijedlog. Župan Zlatko Komadina (SDP) izjavio je kako ostaje kod svog prijedloga da za predsjednika skupštine bude izabran Franjo Butorac (PGS). (Novi list)

Sisak – HDZ i Most nisu se dogovorili ni u Gradu niti u Županiji

Sekulić nam za sisački slučaj kaže da se jednako pristupilo – i jednima i drugima.

“Mi nemamo saborskog zastupnika iz ovog kraja da nam nešto sugerira. Razgovarali smo i ispunjeni su zahtjevi, određeni su i rokovi za njihovo ispunjenje. Na županijskoj razini će vjerojatno biti drugačije”, kaže nam Sekulić o stanju u Gradu Sisku, a navodi i da je slično bilo i u Kutini i Popovači. To nam potvrđuje i Tomislav Panenić.

“Glasamo kako tko smatra da je ispravno. Samo gledamo, kada smo jezičac na vagi, da ne dovedemo do novih izbora. To nikome nije u interesu”, navodi on.

Što se pak tiče burne konstituirajuće sjednice u Sisačko-moslavačkoj županiji, tu je Most također odlučio ne ići s HDZ-om. Iako se činilo kako postoji šansa da HDZ neće upravljati skupštinom, troje vijećnika – Adelina Ivković (HNS), Josip Takač (Bandić Milan 365) i Dražen Juranović (Promijenimo Hrvatsku) – preko noći je promijenilo stranu, pa je HDZ s partnerima i sa svojih 19 mandata ostvario ‘komotnu većinu’. Predraga Sekulića to nije previše iznenadilo, a navodi i da u uvjetima kada za konstituiranje većine nisu bili presudni glasovi Mostovih vijećnika, nije ni bilo potrebe da sudjeluje u njenom formiranju s HDZ-om, iako su ga zvali.

“Nije nitko iz HDZ-a sa cijelom listom Mosta razgovarao. Sa mnom je napravljen jedan korektan razgovor, i ja sam im rekao da se ne želim odmaknuti od Mosta, iako nisam njihov formalni član”, kazao nam je Sekulić.

Recimo i da je prilikom protestnog izlaska oporbe iz županijske skupštine u ponedjeljak, vijećnik Anđelko Krumpački čak pljunuo na prebjega Juranovića.

Vinkovci: SDP i Most u okršaju protiv HDZ-a prilikom izbora oporbenog potpredsjednika Vijeća

Zanimljiv je i vinkovački primjer, gdje Most i SDP od ovih izbora surađuju i u oporbi. Ondje se nakon 27 godina prvi put ukazala šansa da se ukloni HDZ s vlasti. No, nije uspjelo.

“HSU je spasio HDZ. Da nisu išli s njima, HDZ ne bi dobio izbore za Vijeće. Dobili su ih za šaku graha”, kaže nam Damir Rimac, SDP-ov dugogodišnji vijećnik. On se ovaj tjedan snažno zauzeo za jednoglasni prijedlog oporbe da potpredsjednik Vijeća iz njihovih redova bude nedavni kandidat Mosta za gradonačelnika Darko Posarić. No, HDZ-u naklonjenih 13 vijećnika, među kojima je i HSU, odlučilo je blokirati prijedlog oporbenih 12, nakon čega oporba napušta Gradsku vijećnicu, ali tek nakon što su i SDP-ovac Rimac i Mostov Damir Jakšić optužili bivšeg HDZ-ovog gradonačelnika, a sada šefa Vijeća, Mladena Karlića, za uništavanje grada.

Most je SDP, priznaje Rimac u razgovoru za Faktograf, istisnuo na treće mjesto, ali to nije stalo na put njihovom dogovaranju, čak ni u fazi prije izbora, kada je Rimac protiv HDZ-ovog Bože Galića radije podržavao Mostovog Tomislava Panenića. To se nastavilo i u Gradskom vijeću u Vinkovcima.

HDZ “želi kupiti” još jednog vijećnika potpredsjedničkim mjestom

“Normalno je da čovjek koji je zamalo dobio izbore za gradonačelnika bude potpredsjednik Vijeća. Pitali smo je li nepoćudan, je li kriminalac pa ne žele. Šutjeli su, kao i obično, i odgodili izbor. Odbili su Posarića iz pozicije sile, i samo sile. Naime, u zakonu, u statutu, u poslovniku piše da jedan potpredsjednik mora doći iz opozicijskih krugova, premda me ne bi začudilo da se ponovi scenariji iz Vukovara, čije vijeće četiri godine nije imalo potpredsjednika”, kaže Rimac.

Rimac i Panenić slažu se oko toga što stoji u pozadini ove blokade izbora potpredsjednika.

“HDZ tu i dalje vrši pritisak. Posarić je trebao biti potpredsjednik, ali oni bi htjeli s te 3000 kuna naknade kupiti u oporbi vjerni, 14. glas. Njih je 13, a oporbenih je 12. Ako im se netko ne pojavi na sjednici, to je kraj”, kaže Panenić.

Što se tiče suradnje s Mostom u Vinkovcima, Rimac navodi da će podržavati njihove prijedloge i očekivati isto od njih, jer s devet vijećnika, koliko imaju skupa, mogu intervenirati u dnevni red, pa su i oslonjeni jedni na druge. Podržava i inicijativu vijećnika Mosta koji je u subotu sudjelovao u organizaciji prosvjeda ispred tvrtke Spačva, zato što ta prerađivač drveta bez odgovarajućih filtera u pogonima u okoliš ispušta sitne čestice piljevine i na taj način stvara neprilike stanovnicima Vrtnog naselja u Vinkovcima.

“Cirkus” na lokalnim razinama: Najslabija opozicijska karika – HSS, a ne HNS

Rimac smatra da je među opozicionarima najslabija karika HSS-ovac Davor Vukovac, zatim HSP-ovac Hrvoje Niče, a tek treća je predsjednica HNS-a Vinkovci Mirna Krajina-Andričević.

“Zbog koalicije HDZ-a i HNS-a na nacionalnoj razini mislim da je moguće da će joj HDZ prići, iako ne vjerujem da bi ona pristala, jer ima opozicijski gard”, predviđa Rimac. Po njemu se nikako ne bi trebalo događati da koalicije na lokalnoj razini prolaze bez mišljenja i direktiva stranaka na nacionalnoj razini.

“Neprihvatljivo mi je da se dogovara nacionalna koalicija na razini države, a na lokalnim razinama se događa cirkus. Mislim da je bez takvog dogovora sve drugo – kokošarenje. Govorim o koaliciji SDP-a s HSS-om, zato bi to moglo koalicijom s HDZ-om, koji vješto detektira takve situacije”, navodi Rimac.

Budući da dobar dio neodlučenih vijeća, pa čak ni ono najveće i najmoćnije u državi – Grada Zagreba, još nije konstituirano, preostaje nam vidjeti koliko će još sličnih cirkusa biti.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.