Aktualno

HDZ-ova vlada pripremila smjenu pravobraniteljice koja smeta konzervativcima

Televizija N1

Većina zastupnika koji su u petak bili prisutni u Hrvatskom saboru, njih ukupno 73, pristali su svojim glasovima dati legitimitet politikantskom obračunu s percipiranim neistomišljenicima koji se lomi na leđima jedne od najugroženijih društvenih skupina – maloljetne djece. Saborska većina tako je uslišala želju Vlade RH da se prijedlog novog Zakona o pravobranitelju za djecu izglasa po hitnom postupku, uz što manje rasprave.

Predmetna 73 glasa za potvrđivanje ovog Zakona neće biti dovoljna; s obzirom da se radi o tzv. organskom zakonu (članak 83. Ustava RH), za njegovo je izglasavanje potrebna apsolutna većina u parlamentu, najmanje 76 glasova. Upravo to je i razlog zbog kojeg se predmetni zakon uopće nalazi na dnevnom redu. Ustavni sud prijašnji je zakon iz 2003. godine ukinuo jer su ustanovili da tražena forma prilikom njegova izglasavanja nije ispoštovana: Zakon o pravobranitelju za djecu tada je donesen običnom, a ne apsolutnom većinom.

Glavno je to Vladino uporište za traženje hitnog postupka. Ustavni sud je, naime, odlučio da će zakon koji je trenutno na snazi prestati važiti 1. kolovoza ove godine. Pa je u Sabor, da se ne bi gubilo vrijeme na pisanje novog zakona, poslan zakonski tekst koji je vrlo sličan, pa čak i lošiji, nego važeći. Resorno Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odlučilo je odbiti sve primjedbe koje je na nacrt prijedloga zakona u procesu javnog savjetovanja uputio Ured pravobraniteljice za djecu.

“Naime, Konačni prijedlog Zakona i dalje predviđa odredbu u članku 26. o neprihvaćanju izvješća pravobranitelja kao razlogom za razrješenje pravobranitelja. Time se, de jure i de facto, mandat od osam godina, koji za svrhu upravo ima neovisnost institucije pravobranitelja o predviđenom prosječnom četverogodišnjem ciklusu jedne vlade, skraćuje na jednogodišnji mandat”, poručila je pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić u priopćenju povodom Vladine odluke da u hitnu saborsku proceduru uputi ovaj i ovakav zakonski tekst.

Na udaru konzervativnih grupacija

Odredba je to koja je prepisana iz starog zakona, a koja se problematičnom pokazala prošle godine kada je HDZ Tomislava Karamarka sa svojim konzervativnim partnerima odlučio u Saboru rušiti izvješće pravobraniteljice. Milas Klarić tada je i tijekom saborske rasprave upozoravala da se na ovaj način ugrožava neovisnost institucije pravobraniteljice (Hina/Tportal). Karamarkovom je HDZ-u, međutim, od zaštite institucije posvećene očuvanju dječjih prava važnije bilo zadovoljiti partnere iz neokonzervativnih grupacija, kojima Milas Klarić već neko vrijeme predstavlja trn u oku.

Pravobraniteljica za djecu žestoko se, naime, usprotivila donošenju konzervativnijeg Obiteljskog zakona, a imala je i sudski okršaj zbog mobbinga s Dubravkom Hrabar, dekanicom zagrebačkog Pravnog fakulteta koju je vlada Tihomira Oreškovića (odnosno Tomislava Karamarka) svojedobno odredila lidericom radne skupine koja je trebala Obiteljski zakon urediti po mjeri boraca za tradicionalne obiteljske vrijednosti. Hrabar je u javnosti poznata i kao suradnica i podržavateljica udruge U ime obitelji koja se, nije naodmet spomenuti, u javnom savjetovanju oko novog Zakona o pravobranitelju za djecu založila za ukidanje predmetne institucije, odnosno objedinjavanje svih pravobraniteljstava pod Uredom pučkog pravobranitelja.

Milas Klarić smjenjuju zbog političkih razloga

Taj će im cilj za sada ipak ostati neostvaren. Pravobraniteljica za djecu i dalje će nastaviti djelovati kroz zaseban ured, ali Milas Klarić će gotovo sigurno biti smijenjena. Vlada RH je, naime, u novi zakon, u njegov 28. članak, ugradila odredbu koja im dopušta imenovanje nove pravobraniteljice u roku od 90 dana od stupanja zakona na snagu. Također, neovisnost Ureda pravobraniteljica za djecu ostaje prilično dvojbena, s obzirom da u zakonu, primjedbama stručnjaka usprkos, ostaje odredba prema kojoj je pravobraniteljicu moguće smijeniti ako Sabor ne prihvati njeno godišnje izvješće, što znači da joj se mandat de facto produljuje iz godine u godinu.

Milas Klarić nimalo ne sumnja da je očekuje smjena, te otvoreno tvrdi da je iz Ureda pravobraniteljice uklanjaju iz političkih razloga. U razgovoru za Index.hr Milas Klarić je kazala kako je to čula od same resorne ministrice Nade Murganić, i to na sastanku kojem je prisustvovao i premijer Andrej Plenković. Murganić joj je tada, kaže Milas Klarić, rekla da će je smijeniti jer je percipiraju kao SDP-ov kadar. Iako nikad, tvrdi, nije bila članica stranke.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.