Aktualno

HDZ-ovac vraćen u Plitvička jezera iako je otamo već jednom izletio (a goni ga i pravosuđe)

Screenshot: TV Loki/YouTube

Tomislav Ćorić, HDZ-ov ministar zaštite okoliša i energetike kojeg je ovaj resor zapao uslijed raspada koalicije s MOST-om, imenovao je novo Upravno vijeće Nacionalnog parka Plitvička jezera. Obavijest o ovim imenovanjima nigdje nije moguće pronaći: imena novih članova Upravnog vijeća nisu objavljena na stranicama Ćorićevog ministarstva, Vlade RH, ni NP Plitvička jezera.

Resorni ministar imao je dobar razlog nadati se da će imenovanja na Plitvicama proći ispod radara javnosti. Među novoimenovanim članovima Upravnog vijeća najpoznatijeg hrvatskog nacionalnog parka je i jedno prilično kontroverzno ime. U Upravno vijeće su, kako je za Faktograf potvrđeno iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, imenovani: Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike, Uprava za zaštitu prirode – predsjednik Upravnog vijeća; Irina Zupan, načelnica Odjela za zaštićena područja u Hrvatskoj agenciji za okoliš i prirodu – član Upravnog vijeća (nastavlja svoj mandat); na prijedlog radnika Javne ustanove “Nacionalni park Plitvička jezera” mandat nastavlja Ante Bionda, te na prijedlog lokalne zajednice imenovana su dva člana Boris Luketić i Branislav Šutić.

“Obzirom na natpise u medijima, obavještavamo Vas da ako se donese pravomoćna sudska odluka kojom se utvrđuje kaznena odgovornost člana bilo kojeg upravnog vijeća ili radnog tijela pod ingerencijom Ministarstva zaštite okoliša i energetike, isti će biti bez odgode razriješen”, zadnja je rečenica odgovora koji smo dobili nedugo nakon što smo poslali upit Ćorićevom ministarstvu, a koju je ministrova press služba u svoje očitovanje uvrstila samoinicijativno. S obzirom da ih za nikakve kaznene postupke nismo ni pitali. Što samo pokazuje da su svjesni reputacije kakva prati jednog od ljudi koje je Ćorić odlučio imenovati među upravitelje nacionalnog parka.

Javno tražio od Plenkovića da ga uhljebi na Plitvicama

Problematično je zadnje ime na popisu koji nam je dostavljen iz ministarstva. Branislav Šutić provjereni je HDZ-ov kadar, predsjednik njihove gradske organizacije u Otočcu. Šutićeva karijera obilježena je obnašanjem raznih funkcija u različitim institucijama, ali sinekura u Nacionalnom parku Plitvička jezera, gdje je do 2012. bio i ravnatelj, očito mu se posebno omilila.

Teško je drugačije objasniti njegov istup u lanjskoj predizbornoj kampanji, na HDZ-ovom skupu u Otočcu, koji je privukao pažnju i nacionalnih medija (Index.hr). Šutić je na tom predizbornom skupu bio jedan od govornika pa je dobio priliku da javno (i nimalo uvijeno) Andreju Plenkoviću uputi apel da povede HDZ do pobjede kako bi mogli slobodno uhljebljivati svoje kadrove u – NP Plitvička jezera. Evo citata:

“Ono što ja mogu obećati je da ćemo polučiti odličan rezultat na izborima, jer mi nećemo i ne možemo ljude blamirati, mi ćemo u Otočcu pobijediti i na taj način zadužiti i ŽO HDZ i vas predsjedniče da nam date suport u budućoj vlasti, da budemo važan segment u kadroviranju na Plitvičkim jezerima i bit ćemo mali kotačić u velikoj pobjedi HDZ-a”.

Šutićevi problemi s pravosuđem

Ostalo se zna: “buduća vlast” je postala sadašnja vlast, a Šutiću je želja ispunjena – nagrađen je foteljom koju je priželjkivao. I sve to skupa moglo bi se podvesti pod standardne hrvatske političke prakse da nije preostalih, puno ozbiljnijih mrlja u Šutićevoj biografiji.

Spomenuto je ranije u ovom tekstu da je Šutić već bio zaposlen u NP Plitvička jezera, i to najprije kao ravnatelj, a zatim kao savjetnik. Iz Nacionalnog parka izletio je u mandatu vlade Zorana Milanovića, ali ne kao žrtva SDP-ove politike. Šutić je otkaz u NP Plitvička jezera dobio jer nije dolazio na posao, a kasnije se pokazalo da u cijeloj priči posla ima i za pravosuđe. Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu Šutića tereti za primanje nepripadajuće plaće – istovremeno je zarađivao i kao ravnatelj NP Plitvička jezera i kao dekan Veleučilišta u Gospiću. Optužuju ga da je oštetio Veleučilište za barem 60.000 kuna.

A to čak i nije Šutićev jedini problem sa zakonom. U mjestu Brakusovoj Dragi kod Otočca Šutić je 2011. godine službenim automobilom Nacionalnog parka skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginuo 36-godišnji otac troje djece. Nepravomoćnom je presudom osuđen na osam mjeseci zatvora. Ali se svejedno nastavio ponašati u maniri pravog lokalnog šerifa: početkom 2015. godine policija je zbog njega morala intervenirati i na Veleučilištu u Gospiću. Tada je zaradio prekršajnu prijavu zbog vrijeđanja i prijetnji upućenih prodekanu Veleučilišta. Prema Hininom tadašnjem izvještaju, Šutić je prodekana nazivao pogrdnim imenima i vikao da ga treba poslati nazad odakle je i došao. U Bosnu i Hercegovinu.

Protiv obje navedene ustanove – Nacionalnog parka Plitvička jezera i Veleučilišta u Gospiću – Šutić je kasnije pokrenuo sudske procese na Općinskom sudu u Gospiću. Bivše poslodavce tužio je kako bi pokušao osporiti uručene mu otkaze, što mu dosad nije pošlo za rukom.

Bratstvo u plagijatu

Gurao se Šutić i u akademsku zajednicu pa je tako 2011. objavio knjigu “Državno i političko uređenje Republike Hrvatske”. U kojoj je, kako je objavljeno u tjedniku Novosti, plagirao ni manje ni više nego Mirjanu Kasapović, uglednu profesoricu na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti. U razgovoru za Novosti Šutić je tvrdio da se nije riječ o plagijatu, te je za sve optužio tiskaru. U tiskanju su mu, kaže, izostavili fusnotu. Izdavač Šutićeve knjige bila je Hrvatska sveučilišna naklada, odnosno izdalo ju je Veleučilište u Gospiću.

U plagiranju su Novosti ulovile i Šutićevu dugogodišnju blisku suradnicu Vlatku Ružić, danas dekanicu Veleučilišta u Gospiću. Ona se na natječaj za dekanicu prijavila s prepisanim programom rada Veleučilišta, koji je plagirala od Dinka Zime, dekana Veleučilišta u Požegi. Što je pak napravila toliko nevješto da je na jednom mjestu “svog” programa zaboravila promijeniti čak i naziv institucije, pa je umjesto Gospića u tekstu ostala Požega.

Dokazanom plagijatu unatoč, Ružić je imenovana za dekanicu. HDZ-ova članska iskaznica i angažman na terenu – u Otočcu je vodila izborni stožer Kolinde Grabar Kitarović – sigurno joj u tome nisu odmogli. Osim sklonosti prepisivanju, Ružić i Šutića veže i dugogodišnja uspješna suradnja. U NP Plitvička jezera Ružić je bila Šutićeva glasnogovornica. U Domu zdravlja Otočac oboje su bili na ravnateljskoj poziciji i predsjedavali Upravnim vijećem, i to na način da je Šutić bio na čelu upravnog vijeća koje je postavilo Ružić za ravnateljicu Doma zdravlja, da bi kasnije samo zamijenili pozicije. Povezuje ih i članstvo u školskom odboru Osnovne škole u Otočcu, kao i angažman na Veleučilištu u Gospiću.

Uza sve navedeno, Ružić se stigne baviti i “novinarstvom”. Vlasnica je, naime, lokalnog internetskog portala Indirektno.com, gdje je u Impressumu navedena i kao glavna urednica. Upravo se na ovom portalu, na kojem se o Šutiću mogu pročitati samo lijepe stvari, najprije pojavila vijest da je “bivši uspješni ravnatelj” ponovo zasjeo u odgovornu fotelju u NP Plitvička jezera.

Prije objave ovog teksta pokušali smo kontaktirati i Šutića kako bi ga priupitali zašto je baš on najkvalificiraniji za upravljačku poziciju u NP Plitvička jezera, ali nismo ga uspjeli dobiti na telefon.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.