Aktualno

Dekanica Veleučilišta u Gospiću predsjednici poklonila plagijat

HINA/ Mladen VOLARIĆ/ ua

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović privremeno je svoj ured izmjestila u Gospić, te se već prvog dana boravka u Ličko-senjskoj županiji, među ostalima, susrela i s Vlatkom Ružić, dekanicom Veleučilišta u Gospiću. Moguće je da je susretu kumovala i činjenica da je Ružić u vrijeme predsjedničke kampanje Grabar Kitarović vodila njen izborni stožer u Otočcu.

Prigodom ovotjednog susreta dekanica Ružić je, kako se može vidjeti na fotografijama koje je objavio portal Lika-online, predsjednici poklonila knjigu “Državno i političko uređenje Republike Hrvatske” autora Branislava Šutića, inače utjecajnog ličkog HDZ-ovca, a odnedavno, kako je Faktograf već pisao, i člana Upravnog vijeća Nacionalnog parka Plitvička jezera. Dekanici Ružić očigledno nije bilo neugodno predsjednici pokloniti Šutićevu knjigu, iako se radi o već odavno prokazanom plagijatu.

Plagijat studije Mirjane Kasapović

Šutićev rad je, naime, još 2011. godine u časopisu “Političke analize” recenzirao docent FPZG-a Krešimir Petković, i nedvojbeno utvrdio da se radi o plagijatu. Šutić se, objašnjava Petković, u svojoj knjizi obilato inspirirao studijom Mirjane Kasapović – bez navođenja izvora, naravno – o izbornome i stranačkom sustavu u Hrvatskoj. Svoju studiju je Kasapović objavila 1993. godine, 18 godina prije nego je izašla Šutićeva knjiga.

“Sve rečenice čitatelj lako može usporediti u izvornicima i uočiti da su kod Šutića rečenice identične onima iz studije M. Kasapović objavljene 18 godina ranije, navedene bez navodnika ili bilo kakve korektne reference uobičajene u akademskom svijetu. Rikerovo pogrešno napisano ime kao ‘Reiker’ također je indikativno za metodologiju rada: Šutić je najvjerojatnije prepisivao stvari o kojima nema pojma i imena autora za koje nije čuo niti je išta pročitao od onoga što su napisali”, napisao je Petković u časopisu “Političke analize”.

O slučaju Šutićevog plagijata prošle godine je izvještavao i tjednik Novosti. Tada se Šutić branio tvrdnjom da je fusnota izostavljena greškom. “Nešto se uzimalo iz njezine knjige, na jednom mjestu je stavljena fusnota, a na drugom je nije bilo. Ne znam jesam li ja propustio staviti fusnotu ili je pogriješila tiskara kad je tiskala knjigu”, pravdao se Šutić, kojeg s Vlatkom Ružić veže dugogodišnje poznanstvo; zajedno su radili u više ličkih javnih institucija.

I dekanica prepisivala

Nonšalantan odnos dekanice Ružić prema plagiranim radovima ne iznenađuje, s obzirom da je i sama ulovljena u prepisivanju. Tjednik Novosti u listopadu prošle godine objavio je da je Ružić za dekanicu Veleučilišta u Gospiću izabrana iako je Program rada Veleučilišta s kojim se javila na natječaj za posao bio barem djelomično prepisan. Ružić je Program rada plagirala od Dinka Zime, dekana Veleučilišta u Požegi. I to je učinila prilično nestručno; na jednom mjestu u programu čak je zaboravila promijeniti ime institucije na koju bi se program trebao odnositi, pa je umjesto Gospića u tekstu ostala Požega.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.