Ocjena točnosti

Štromar o sto dana koalicije HDZ-HNS – Ni F od fakta

Lana SLIVAR DOMINIĆ/ ua

Iako se još prošlog vikenda spekuliralo da bi SDSS i HNS mogli otkazati suradnju u Vladi zbog premještanja HOS-ove ploče iz Jasenovca u Novsku, istup v.d. predsjednika HNS-a Predraga Štromara povodom 100 dana koalicije HNS-a s HDZ-om takva je nagađanja potpuno uklonio, barem što se tiče njegove stranke.

Ističući zadovoljstvo nad radom prvih sto dana koalicije, Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja uspjeh je ilustrirao nabrajanjem pet primjera od kojih tri nemaju nikakve veze s HNS-om, jedan je najavljen tek za jesen iduće godine pa se teško može ubrojati u uspjeh postignut za vrijeme prvih 100 dana, a jedan se nije ostvario. Stoga smo njegov ukupni nastup ocijenili ocjenom – Ni F od Fakta.

Agrokor kao uspjeh HNS-a

Zahvaljujući našem ulasku i toj stabilnosti, Agrokor nije napravio veliku štetu našem gospodarstvu. Dapače, jako velika većina obitelji je ostala s prihodima i ja sam siguran da će ta tema biti sve manje i manje bitna i da će se riješiti na najbolji mogući način. Vidimo da se plaćanja izvršavaju – ne samo onima malima kojima je prvima bilo riješeno plaćanje, OPG-ovima, poljoprivrednicima, nego se rješava i velikim dobavljačima. Da nije bio HNS-a i ulaska u Vladu ne bi bilo te stabilnosti i ne bi se na taj način to riješilo. Sigurno bi bili stečajevi mnogih tvrtki”, kazao je Štromar.

Ne ulazeći u to što je do sada postignuto oko Agrokora, lako je konstatirati da je za eventualne uspjehe ili neuspjehe oko saniranja problema Agrokora zaslužna izvanredna uprava na čelu s izvanrednim povjerenikom Antom Ramljakom. Ramljak djeluje na temelju Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku koji je donesen dva mjeseca prije nego je HNS u lipnju ušao u Vladu. Dapače, HNS je bio protiv donošenja Zakona u ovakvom obliku. Tadašnji predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak je u ime tada oporbenog Kluba HNS-HSU upozorio kako je taj zakon ustavno upitan te da neće ništa riješiti. Sabor je 6. travnja donio lex Agrokor koji u samom svom tekstu ne predviđa veću ulogu Vlade u saniranju tvrtke.  Nadležna tijela u postupku izvanredne uprave su sud, izvanredni povjerenik, savjetodavno tijelo i vjerovničko vijeće.  Formalna Vladina uloga svedena je na predlaganje izvanrednog povjerenika Trgovačkom sudu koji ga imenuje (što se dogodilo još 10. travnja ) i nadzire njegov rad te na imenovanje Savjetodavnog tijela koje je, također, imenovano prije nego je HNS ušao u Vladu

Da je došlo do pada Vlade, teško da bi pod tehničkom Vladom bio rušen izvanredni povjerenik, odnosno da bi bilo promjena u radu izvanredne uprave.

Štromar, gužve na granici i europski fondovi

Da nismo mi ušli u Vladu sigurno bi bio kolaps na granici. Znate što se događalo na ulazu u Sloveniju. Da nije bilo ove vlade i stabilnosti Vlade bili bi puno veći redovi, puno veće gužve na ulazu u Sloveniju jer tehnička vlada ne bi mogla ispregovarati s Europskom komisijom i Slovenijom režim ulaska u Republiku Hrvatsku, a znamo koliko nam je to bilo bitno, posebno za ovu turističku sezonu koja je odlična i zahvaljujući njoj raste i BDP”, izjavio je također Štromar.

Problem na granicama riješio je premijer Andrej Plenković u razgovoru s predstavnicima Europske komisije i Slovenije još krajem travnja, dakle bitno ranije nego što je HNS 7. lipnja odlučio ići u koaliciju s HDZ-om pa nije jasno zašto si i za to Štromar pripisuje zasluge.

Ne bi mogli povlačiti sredstva Europske unije kontinuirano. Pripremilo se dosta toga, ali tehnička vlada ne bi imala mogućnosti apsorbirati sve one fondove koji joj stoje na raspolaganju”, povukao je Štromar izgovor s kojim su ministri u Plenkovićevoj vladi ranije objašnjavali zašto ne žele u izvanredne izbore.

Taj argument nije točan jer tehničku vladu zakon ne sprečava da nastavi sa započetim poslovima, ako bi u suprotnom mogle nastupiti materijalne štete. O tome da bi Hrvatska trebala imati razrađen funkcionalni mehanizam povlačenja europskih sredstava bez obzira na smjene na vrhu Faktograf je već pisao.

Zec u šumi

Jedna od velikih stvari koja sigurno ne bi počela iduće godine u devetom mjesecu, je reforma obrazovanja. Pilot projekt ide u devetom mjesecu. Da nismo ušli u vladu opet bi se čekala još jedna godina, pa još jedna godina, kako se to čekalo unatrag 15 do 20 godina. Izuzetno smo zadovoljni da smo pokrenuli taj proces puno brže, aktivnije i da će se stvarno događati ta reforma” – ovaj se put Štromar osvrnuo na nešto što ih se stvarno tiče, s obzirom da je HNS u Vladu ušao s obrazloženjem  da tako želi osigurati provođenje kurikularne reforme. 

Tijekom prvih sto dana nije se razriješio sukob između ministrice Blaženke Divjak koju je postavio HNS i voditeljice Posebnog stručnog povjerenstva koju je još u siječnju imenovao premijer Plenković. Do sada se teškom mukom postigao konsenzus oko Akcijskog plana za provođenje Strategije obrazovanja. Najavljeno je provođenje pilot projekta iduće jeseni, ali to nije prva takva najava. Kao što je i sam Štromar konstatirao, takvih smo se najava već naslušali te nema smisla da si u zasluge upisuje nešto što će se eventualno tek dogoditi.

Ima još izuzetno puno razloga zašto smo ušli u vladu, a to se vidjelo u zadnja tri mjeseca koje teme se otvaraju – mi bi htjeli te teme, ideološke teme, staviti na neku marginu i da nema više prepucavanja iz raznih rovova ideologije, kako lijevih, tako i desnih. Intenzivno se o tome pričalo, ali moram reći jedan slučaj, a to mi je izuzetno žao, kad sam neki dan imao konferenciju o kreditima za mlade ljude, za mlade obitelji, kojih će biti kreditirano više od 1800, mediji nisu imali nijedno pitanje oko kredita nego samo oko ideoloških stavova oko ploče i pozdrava. Naše je mišljenje da će stabilnost stvoriti to da napravimo okvire i da dugoročno riješimo taj problem“, pojasnio je dodatno Štromar.

Kada su u lipnju ulazili u Vladu, iz HNS-a su najavili da će HOS-ova ploča iz Jasenovca biti maknuta u roku od mjesec dana, no to se nije dogodilo. Kada su se naposljetku predstavnici Vlade iz redova HDZ-a prošlog tjedna dogovorili s predstavnicima HOS-a da se sporna ploča pomakne iz Jasenovca u Novsku, detalji se nisu dogovarali sa Štromarom. „Ploča se premjestila, no mi nismo s time zadovoljni. Mi ne želimo pozdrav ‘Za dom spremni’ u javnosti u Republici Hrvatskoj“, kazao je tada Štromar. U prošlih sto dana ideološke teme se nisu maknule na marginu, što bi iz HNS-a željeli, nego su te teme u velikoj mjeri vladale medijskim prostorom. Štromarove želje ne mogu se prevesti u uspjehe koalicije.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.