Obećanja

Izmjene zakona radi ubrzanja gradnje

foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Smanjiti procedure i vrijeme izdavanja svih dozvola vezanih za gradnju – obećao je HDZ u svom predizbornom programu.

U travnju 2019. donesene su zakonske osnove koje bi trebale postići taj efekt – izmijenjeni su Zakon o gradnji i Zakon o prostornom uređenju.

Predstavljajući promjene, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar je ustvrdio kako će se tim izmjenama “pojednostavniti , ubrzati i olakšati postupak ishođenja građevinskih i uporabnih dozvola, ali i samo građenje“. Tri su ključne promjene. Prva je smanjenje broja procesa za izdavanje dozvola, druga je pojeftinjenje izdavanja dozvola, dok je treća ograničavanje rokova javnim službama za očitovanje.

“Velika je novost da projektant preuzima sve obveze investitora za ishođenje dozvola. Elektronskim potpisom ulazi u sve procese i prati predmet u stvarnom vremenu”, ističe Štromar.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.