Obećanja

Vlada nije uspjela u roku od dvije godine spojiti katastar i zemljišne knjige

foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/

U roku od dvije godine spojiti ćemo katastar i zemljišne knjige, obećao je HDZ u svom predizbornom programu iz 2016. godine.

Međutim, još krajem 2016. tadašnji ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević pomaknuo je taj rok na 2020.

“Kao jednu od reformskih mjera, Vlada je prihvatila spajanje katastra i zemljišnih knjiga u jednu instituciju. Smatram kako je to ‘reforma svih reforma’. Naime, danas imamo vrlo nesređeno stanje u katastru i zemljišnim knjigama, što sprječava velike investicije te stvara probleme našim sugrađanima bilo da je riječ o velikim investicijama, nasljeđivanju, kupoprodaji ili nečemu drugome. Vlada je prepoznala problem i prihvatila tu reformsku mjeru. Iskoristit ćemo 2017. da zajedno s Ministarstvom pravosuđa promijenimo potrebne zakonske propise, nakon čega počinje provedba od 2018. do 2020. godine. Ističem kako smo prvi korak u tome napravili, a to je Zajednički informacijski sustav (ZIS). U ZIS smo u deset mjeseci mog mandata uveli 50 posto Hrvatske”, kazao je tada Kuščević za Hinu.

Bez obzira na to, u zakonodavnim aktivnostima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstva pravosuđa kao i Ministarstva uprave u 2018. i 2019. godini ne predviđa se donošenje zakona koji bi spojili zemljišne knjige i katastar.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.