Ocjena točnosti

Plenković: Nismo htjeli uvesti vrijednosni porez na nekretnine

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

“Vlada je pristupila toj temi (poreza na nekretnine, op.a) na način da nismo htjeli uvesti vrijednosni porez na nekretnine kakav poznaju mnoge članice Europske unije i mnoge druge zemlje. Takav vrijednosni porez značajno bi opteretio vlasnike nekretnina”, rekao je na aktualnom satu u Saboru premijer Andrej Plenković, odgovarajući na zastupničko pitanje Ivana Vilibora Sinčića.

Za dokazom da citirana tvrdnja nije točna ne treba tragati dalje od Nacionalnog programa reformi 2017. koji je Vlada RH u travnju ove godine uputila Europskoj komisiji. U tom je dokumentu Plenkovićeva vlada obećala Komisiji uvođenje upravo vrijednosnog poreza na nekretnine, kojeg se premijer sada pokušava odreći. Citiramo:

“U prosincu 2016. donesen je Zakon o lokalnim porezima kojim je propisano uvođenje poreza na nekretnine s primjenom od 1. siječnja 2018., a koji zamjenjuje komunalnu naknadu, porez na kuće za odmor i ‘direktnu’ spomeničku rentu kao tri različita davanja koja se danas naplaćuju na nekretninu. Usporedno će se provoditi mjere koje predstavljaju pretpostavke za primjenu vrijednosnog poreza na nekretnine zasnovanog na procjeni vrijednosti temeljem Uredbe o masovnoj procjeni vrijednosti nekretnina koja se planira donijeti u 2017.”.

Vlada je u sklopu Nacionalnog programa reformi nabrojala i niz drugih mjera koje treba poduzeti da bi se stvorile pretpostavke za uvođenje “pravog” odnosno vrijednosnog poreza na nekretnine: izrada projektne dokumentacije za raspisivanje javne nabave za izradu početnog stanja planova približnih vrijednosti ili cjenovnih blokova; izrada Detaljnog plana izlaganja katastarskih izmjera i osnivanja i obnove zemljišnih knjiga; izrada i donošenje Plana provedbe funkcionalnog spajanja zemljišnih knjiga i katastra; izmjene propisa kojima se pojednostavljuju zemljišnoknjižni poslovni procesi i uvodi elektronička komunikacija.

Vrijednosni porez na nekretnine planiran za 2020.

Nacionalnim programom reformi nije specificirano kada bi vrijednosni porez na nekretnine trebao biti uveden. No, ministar uprave Lovro Kuščević u intervjuu za tjednik Lider u ožujku ove godine, dok je još bio ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, najavio je uvođenje “pravog” poreza nekretnine u 2020. godini.

Uvođenje vrijednosnog poreza na nekretnine Komisiji je ranije obećala i bivša HDZ-ova vlada, na čelu s premijerom Tihomirom Oreškovićem. Štoviše, Oreškovićeva vlada je, u izvješću o svom kratkom mandatu, ispisala i jasan hodogram uvođenja vrijednosnog poreza na nekretnine.

“Radi nadopune evidencija s dva dodatna koeficijenta, prijedlog je da se jednostavni porez na nekretnine uvede s 1. siječnja 2018. godine, s rokom primjene od dvije godine, kada će uslijediti druga faza. Za vrijeme trajanja prve faze očekuje se da će se prihodovati 300 mil. kn više od prihoda komunalne naknade, a sve na temelju ažurnih evidencija. Tijekom primjene jednostavnog poreza na nekretnine (2018. i 2019. godina) dovršit će se ostali preduvjeti za prelazak na vrijednosni porez na nekretnine. (…) Tijekom druge faze, a na temelju dostupnih podataka prikupljenih tijekom prve faze, izvršit će se analiza te odrediti porezni obveznik, porezna osnovica (kao % vrijednosti), porezne stope te moguća oslobođenja od plaćanja vrijednosnog poreza na nekretnine. Završetak druge faze očekuje se s krajem 2019. kako bi se od 1. siječnja 2020. godine započelo s oporezivanjem vrijednosnog poreza na nekretnine”, stajalo je u izvješću o radu Oreškovićeve vlade, u kojoj je ministar financija također bio Zdravko Marić.

I sam ministar Marić je, kada je na prvoj sjednici Plenkovićeve vlade predstavljao plan porezne reforme, kazao da se najprije uvodi tzv. jednostavni porez na nekretnine, kao zamjena za komunalnu naknadu. Ranije je Marić, još kao član Oreškovićeve vlade, otvoreno govorio da se implementacija vrijednosnog poreza na nekretnine u Hrvatskoj planira napraviti po uzoru na norveški model, o čemu je Faktograf i tada izvještavao.

Je li porez na nekretnine zaista odgođen?

Sve zapravo ukazuje da aktualna HDZ-ova vlast uopće nije odustala od uvođenja tzv. jednostavnog poreza na nekretnine, usprkos prijedlogu izmjena Zakona o lokalnim porezima koji je upućen u Sabor, već ga je samo odlučila “rebrendirati”. Premijer Plenković to je praktički priznao na ovotjednoj sjednici Vlade, kazavši da se odredbe vezane za porez na nekretnine brišu iz Zakona o lokalnim porezima, uz dodatak da će se ovo pitanje dalje regulirati kroz Zakon o komunalnom gospodarstvu (Hina/Lider). Plenković je, naime, najavio izmjene tog zakona tijekom narednih nekoliko mjeseci, te obećao da će se pritom voditi računa o načelima pravednosti i razmjernosti, te da će u javnoj raspravi biti temeljita procjena fiskalnog učinka.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.