Ocjena točnosti

Milanović: I Bulj je zaslužan zato što je elektrana Peruća proglašena strateškim projektom

Sabor.hr

“Miro Bulj se sada stavlja za predvodnika borbe protiv plinske centrale, a sam je zaslužan što su Orešković, Karamarko, i Petrov projekt uvrstili među strateške od interesa za RH. Međutim, svakome je jasno da se nikada neće graditi i sada Bulj bere političke poene”, tvrdi Ante Milanović, gradski vijećnik u Sinju i predsjednik lokalnog SDP-a (Večernji list).

Poznato je da se MOST-ov saborski zastupnik Bulj žestoko angažirao protiv gradnje elektrane na Perući, čime je tijekom aktualnog sata u Saboru isprovocirao i žestoku reakciju potpredsjednice Vlade Martine Dalić. Optužbe koje sada dolaze iz sinjskog SDP-a utoliko su vrlo ozbiljne pa je valjalo provjeriti i jesu li utemeljene u činjenicama. Pokazalo se da je SDP-ovac Milanović u smjeru popularnog MOST-ovog zastupnika ipak ispalio ćorak.

Projekt Vis Viva (u prijevodu s latinskog Živa sila), kako je nazvan projekt izgradnje reverzibilne hidroelektrane Vrdovo, kombinirane plinske elektrane Peruća i spojnih 25 km dalekovoda i 24 km plinovoda, uopće nije na listi strateških investicijskih projekata RH, što je vrlo lako provjeriti na službenoj internetskoj stranici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Sinjski gradski vijećnik Milanović je ili pogrešno shvatio, ili lažno predstavlja dokument kojeg je vlada Tihomira Oreškovića usvojila na jednoj od svojih zadnjih sjednica, u rujnu 2016. godine, dva mjeseca nakon raspisivanja lanjskih prijevremenih izbora. Radi se o Izvješću o provedbi Plana ulaganja za Europu u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 25. rujna 2015. do 31. srpnja 2016. godine.

U tom je izvješću, naime, konstatirano kako su na Europskom portalu projekta ulaganja (EPPU), kojim upravlja Europska komisija, prijavljena i dva hrvatska projekta. Jedan od njih je projekt gradnje elektrane na Perući. No, radi se o internetskoj platformi koja je zamišljena kao alat za spajanje projekata i ulagača, putem koje promotori projekta sami prijavljuju svoje projekte na EPPU. Da bi to napravili, moraju samo ispuniti internetski obrazac.

Oreškovićeva vlada nije, dakle, proglasila projekt izgradnje elektrane na Perući strateškom investicijom, već je samo konstatirala da je to jedan od dva hrvatska projekta koji se promovira putem EPPU-a.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.