Ocjena točnosti

Bernardić: Rejting SDP-a nije padao otkad sam preuzeo stranku

HINA/ Denis CERIĆ /dc

“Rejting stranke je stabilan otkad sam preuzeo SDP, nije naročito rastao, ali nije ni padao. Možete pogledati i te podatke”, poručio je svojim kritičarima predsjednik SDP-a Davor Bernardić (Televizija N1).

U SDP-u je u tijeku pobuna protiv Bernardića, koja bi mogla rezultirati izbacivanjem nekih istaknutih članova stranke, poput Miranda Mrsića i Milanke Opačić. Među zamjerkama koje se Bernardiću stavljaju na teret su kriza odlučivanja u SDP-u, ali i narušavanje stranačkog rejtinga otkad je na mjestu predsjednika naslijedio Zorana Milanovića.

Bernardić je za predsjednika SDP-a izabran 21. studenog 2016., pa se takva odluka na stranački rejting mogla odraziti već u prosincu iste godine. Provjeravajući točnost Bernardićeve tvrdnje, proučili smo rezultate CRO Demoskopa, redovitog mjesečnog istraživanja agencije Promocija plus, u razdoblju od prosinca 2016. do rujna 2017. godine.

Mjesec Postotak podrške
Prosinac 2016. 25,2 %
Siječanj 2017. 24,7 %
Veljača 2017. 22,3 %
Ožujak 2017. 21,6 %
Travanj 2017. 22,8 %
Svibanj 2017. 24,1 %
Lipanj 2017. 24,8 %
Srpanj 2017. 23,8 %
Kolovoz 2017. 22,1 %
Rujan 2017. 23,1 %

Rezultati u priloženoj tablici najpreciznije se mogu opisati kao stagnacija SDP-ovog stranačkog rejtinga, s obzirom da su usponi i padovi koje CRO Demoskop bilježi iz mjeseca u mjesec uglavnom unutar okvira statističke pogreške. No, važno je uzeti u obzir i kontekst u kojem SDP bilježi blagi pad podrške i ne uspijeva dostići rezultat iz razdoblja kad je stranku vodio Zoran Milanović.

Vlada Andreja Plenkovića u dosadašnjem dijelu svog mandata suočavala se s velikim izazovima, zbog kojih su u javnosti bili često kritizirani. Izdvojimo samo neke: najava nacionalizacije INA-e zbog gubitka arbitražne presude, kriza u Agrokoru, suočavanje s prošlošću, porez na nekretnine, velike elementarne nepogode… Takvo okruženje negativno je utjecalo prvenstveno na rejting HDZ-ovog lidera Andreja Plenkovića, ali SDP navedene okolnosti nije uspio iskoristiti da bi popravio razinu podrške koju imaju u javnosti.

Bernardićeva tvrdnja utoliko nije potpuno promašena; rejting SDP-a u razdoblju otkad je Bernardić na čelu stranke nije vrtoglavo padao, ali trend blagog pada je ipak vidljiv. Razlika između SDP-ovog rejtinga danas i na početku Bernardićevog mandata iznosi tek 2,1 postotnih bodova. No, iz istih se podataka također može iščitati da SDP doista jeste u krizi, s obzirom da im je pozicija najveće oporbene stranke nudila priliku da kapitaliziraju na problemima s kojima se Vlada RH iz mjeseca u mjesec suočava, a što je Bernardićeva stranka propustila učiniti.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.