Obećanja

Prije izbora obećavali su besplatan prijevoz siromašnim učenicima, a danas ne žele “od njih raditi invalide”

hdz.hr

Besplatan, odnosno subvencioniran, prijevoz za učenike i studente iz obitelji lošijeg ekonomskog statusa – obećao je HDZ u svom predizbornom programu.

U proračunu Ministarstva znanosti i obrazovanja za 2017. godinu na stavci Javni međumjesni prijevoz za učenike predviđeno je 289,9 milijuna kuna, a gotovo ista sredstva planiraju se i u projekcijama za 2018. i 2019. godinu.

Treba ipak napomenuti kako su ta sredstva manja od izvršenja 2015. godine, za bivše koalicijske vlade, kada se u tu svrhu trošilo preko 325 milijuna kuna.

Dodajmo k tome kako put učenika i studenata subvencioniraju i lokalne vlasti, ovisno o stanju u svojim budžetima, pa se tako ovih dana „proslavio“ HDZ-ov gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je ustvrdio kako se za oko 150 studenata koji studiraju u Vukovaru i Osijeku izdvajalo previše. “Za što? Da studiraju? To je po meni jedan loš mentalni sklop koji od mladih ljudi, od kojih se očekuje da najviše doprinose društvu, zapravo radi invalide”, kazao je gradonačelnik Vukovara.

Gradske vlasti prekinule su subvencioniranje prijevoza za studente 3. listopada. Prekid subvencioniranja međugradskog prijevoza – za studente koji putuju iz Vukovara na studij u Osijek – znači da će im karte poskupjeti sa 100 na 1.100 kuna.

U Vukovaru je prije nekoliko dana zbog prestanka subvencioniranja prijevoza održan prosvjed u organizaciji Foruma mladih SDP-a.

“Sufinanciranje prijevoza za studente godišnje iznosi oko milijun i 200 tisuća kuna, za što iz Gradske uprave kažu da više nema sredstava. Ukoliko neke od vukovarskih obitelji imaju studenta ili studenticu koja studira u Osijeku, samo za mjesečnu kartu bi morali izdvajati oko 1.100 kuna. Ovo je novi udar na standard vukovarskih obitelji te potencijalno ugrožava i nastavak obrazovanja pojedinih studentica i studenata koji si to ne mogu priuštiti”, kazao je Dejan Gemeri, predsjednik Foruma

Po njegovim riječima, novca u gradskom proračunu ima, ali je pitanje u što se on ulaže.

Penavine riječi oštro je osudio i HNS, HDZ-ov partner na državnoj razini.

“Ta je izjava još skandaloznija – jer će studenti i njihovi roditelji morati iz svog tankog kućnog budžeta izdvojiti čak tisuću kuna više, dok si je gradski odjel koji je ukinuo subvencije rebalansom proračuna povećao plaće”, priopćio je HNS.

Gradska uprava Vukovara na svojim je stranicama demantirala da su si povećali plaće.

Mediji su objavili kako je Penava i sam prije nekoliko godina bio korisnik školarine. Od Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara dobio je naknadu troškova školarine za poslijediplomski studij.

On navodi kako to nije isto te kako su studenti uz subvencioniranje prijevoza dobivali i stipendije.

Gostujući u programu HRT-a, Penava je ostao pri stavu da se neće više subvencionirati prijevoz. Stvar je prioriteta u proračunu, kazao je te naglasio kako su ga na ovu mjeru ponukale izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi. Ministar Zdravko Marić, podsjetimo, predložio je novi zakon o financiranju lokalne samouprave. Penava tvrdi kako je ovo već drugi put da dolazi do značajnog rezanja sredstava koje čine osnovni proračun gradova. Također, navodi, proračun je orijentiran na gospodarstvo i otvaranje radnih mjesta.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.