Obećanja

Izgradnja tri velika energetska projekta

LNG Hrvatska

“Tri energetska projekta za unaprjeđenje sigurnosti opskrbe plinom: izgradnja Jadransko-jonskog plinovoda; izgradnja LNG terminala na Krku (u prvoj fazi plutajući terminal); izgradnja vršnog podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju”, jedno je od ključnih HDZ-ovih predizbornih obećanja iz sektora energetike.

Projekt izgradnje vršnog podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju napravila je državna firma Podzemno skladište plina (PSP), tvrtka-kćer Plinacroa, a radovi su započeli još 2014. godine, tako da Plenkovićeva vlada ne može preuzeti nikakve posebne zasluge za ovaj projekt. Projicira se da će izgradnja podzemnog skladišta u Grubišnom Polju biti završena tijekom 2018. godine.

Jadransko-jonski plinovod je, pak, zasad samo na razini dobrih želja. Nikakvi konkretni potezi za izgradnju ovog plinovoda od strane hrvatskih vlasti nisu povučeni.

Najdalje u realizaciji odmakao je projekt LNG terminala na Krku, također započet prije nego što je Andrej Plenković postao premijer nakon izvanrednih izbora 2016. godine. Za izgradnju plutajućeg LNG terminala na Krku zadužena je državna firma LNG Hrvatska, koju su zajedno osnovali HEP d.d. i Plinacro, a na čijim internetskim stranicama je moguće pronaći informacije o trenutačnom stanju projekta. Tijekom mandata aktualne Vlade iz Europske komisije stigla je odluka da će EU sufinancirati LNG na Krku sa 102 milijuna eura, započelo je dodatno istraživanje podmorja koje je potrebno provesti s obzirom na odluku da će se ići u izgradnju plutajućeg umjesto kopnenog terminala, te su raspisani natječaji za izgradnju pristana i priključnog plinovoda te brodograditelja koji će izgraditi plutajuću jedinicu za prihvat, skladištenje i uplinjavanje tj. FSRU brod.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.