Obećanja

Ukinuti doprinosi za radnike mlađe od 35 godina

Izvor: HINA/ Edvard ŠUŠAK

HDZ-ovo obećanje o oslobađanju poslodavaca na pet godina od plaćanja svih doprinosa na zapošljavanje osoba mlađih od 35 godina, ukoliko im se osigura ugovor na neodređeno ispunjeno je. Pri tome treba naglasiti da je ova mjera donesena za vrijeme SDP-ove vlasti i ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, a proširena u mandatu HDZ-ovog ministra rada i mirovinskog sustava Tomislava Ćorića te je baštini aktualni ministar Marko Pavić.

Upitali smo, naime, Ministarstvo kako teče provedba ove mjere, odnosno koliko je bilo njenih korisnika. Prema podacima HZMO-a, koji pokrivaju razdoblje od 2015. godine do 31. kolovoza 2017., mjeru je koristila 63.701 osoba, odgovorili su nam. U razgovoru za Faktograf, bivši ministar Mrsić podsjeća da je ova mjera donesena 2014. godine izmjenama Zakona o doprinosima i odnosila se na radnike mlađe od 30 godina. Ako bi poslodavac osobi mlađoj od 30 godina dao ugovor na neodređeno, bio je oslobođen iznosa poznatijeg pod šifrom “bruto 2” na tu plaću, odnosno zdravstvenog i davanja za zaštitu na radu u roku od pet godina.

“To je za poslodavca značilo da će u pet godina, na prosječnu plaću, imati 75.000 kuna manje davanja državi”, pojašnjava bivši ministar Mrsić, dodajući da je “preko 60.000 mladih iskoristilo tu mogućnost”. Iz njegovih riječi proizlazi da se broj mladih koji koriste ovu mjeru nije drastično uvećao u Plenkovićevom mandatu, a Mrsić je i kritičan prema povodu za povećanje dobne granice za radnike koji imaju pravo na ovu mogućnost.

“Oni su to htjeli proširiti na 35 godina, jer su ničim izazvani ukinuli mjeru stručnog osposobljavanja za starije od 30 godina, ne uzimajući u obzir da brojni studenti kasnije završavaju školovanje, odnosno mijenjaju fakultete i slično”, tumači Mrsić. SDP se, podsjetimo, protivio tom inače u programu nenajavljenom ukidanju stručnog osposobljavanja, kao i proširenju iste mjere na niže kvalificirane radnike, smatrajući da se time otvara prostor za rušenje plaća u niže kvalificiranim zanimanjima.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.