Struja pojeftinila – za 5 kuna mjesečno!

S.D.

Smanjit ćemo cijenu električne energije kućanstvima i industriji te uvesti sniženu stopu PDV-a na isporuku električne energije – obećao je HDZ u svom predizbornom programu.

I stvarno, pojeftinjenje struje i odvoza smeća trebao je biti glavni (i jedini) dobitak od porezne reforme za siromašne građane koji u svom novčaniku zbog ionako premalih plaća nisu mogli osjetiti smanjenje poreza na dohodak.

Glavni autor porezne reforme, ministar financija Zdravko Marić, gostujući u studenom na HRT-u pohvalio se kako će građani zbog tih mjera uštedjeti 350 do 400 kuna – na godišnjoj razini.

Novim Zakonom o PDV-u koji je na snazi od 1. siječnja na isporuku električne energije plaća se snižena stopa PDV-a od 13 posto, što je, prema izračunima Ministarstva zaštite okoliša i energetike, mjesečnu ratu prosječnog kućanstva smanjilo za nekih 28 kuna mjesečno.

Međutim, 31. kolovoza Vlada donosi Odluku o naknadi za obnovljive izvore energije i visokoučinkovitu kogeneraciju kojom se ta naknada povećava na 0,105 kn/kWh za sve krajnje kupce električne energije, odnosno s 3,5 lipa raste na čak 10,5 lipa po kilovatsatu.

Kako je na konferenciji za novinare poslije te odluke Vlade konstatirao ministar Tomislav Ćorić, cijena električne energije i nakon dizanje te naknade ostaje, zbog smanjenog PDV-a, niža nego  lani za – 5 kuna i 13 lipa za prosječno kućanstvo.

Na godišnjoj razini, rekao bi njegov kolega Marić, to je 61 i pol kuna.

Povećanje naknade za obnovljive izvore energije predstavlja i veliko opterećenje za gospodarstvo, a utješno je jedino da ta naknada ne bi trebala dodatno rasti barem do kraja iduće godine.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Obećanja"