Aktualno

MUP prekršio zakon zbog Zdravka Mamića i Kolinde Grabar Kitarović

Screenshot: Televizija N1; Foto: HINA/ Denis CERIĆ /dc

Odbijanjem da Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa dostavi dokumentaciju o navodnom druženju predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i nogometnog moćnika Zdravka Mamića, Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP), tada pod vodstvom MOST-ovog Vlahe Orepića, prekršilo je Zakon o tajnosti podataka. Razotkrio je to zahtjev za pristup informacijama koji je udruga GONG putem platforme Imamopravoznati.org poslala Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS).

Priroda odnosa između Mamića i Grabar Kitarović odavno je već predmet nagađanja zainteresirane javnosti, posebno zbog informacija koje je u svibnju 2015. godine objavio tjednik Express. Pozivajući se na anonimne izvore, novinari Expressa otkrili su da je Mamić u subotu 25. travnja 2015. za predsjednicu organizirao ponešto preuranjenu rođendansku zabavu. Predsjednica je 47. rođendan dočekala nekoliko dana kasnije, u srijedu 29. travnja. Prema neslužbenim informacijama koje su u međuvremenu iscurile u javnost (Večernji list), Mamić je tada bio pod nadzorom SOA-e pa je “pod mjerama” nehotično završila i Grabar Kitarović. Ravnatelj SOA-e u to je vrijeme još uvijek bio Dragan Lozančić, za čiju smjenu se Grabar Kitarović kasnije toliko žestoko zalagala da je ušla i u sukob s premijerom Tihomirom Oreškovićem (HRT).

Povjerenstvo za sukob interesa zbog MUP-a nije moglo djelovati

Iz svega navedenog jasno je da je javni interes o privatnim vezama Mamića i Grabar Kitarović itekako opravdan, a očekivalo se da će ih barem djelomično rasvijetliti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Zbog medijskih napisa o rođendanskoj proslavi, kao i Mamićevih kasnijih tvrdnji u kojima potvrđuje privatno druženje, te predsjedničinog izbjegavanja odgovora na ovo pitanje u intervjuu za N1, Povjerenstvu je podnesena prijava protiv Grabar Kitarović. Državni dužnosnici, naime, prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa ne mogu primati darove čija vrijednost iznosi više od 500 kuna. Privatna rođendanska proslava sasvim sigurno bi predstavljala dar skuplji od navedenog iznosa.

Povjerenstvo pod vodstvom Dalije Orešković je, međutim, bilo prisiljeno odustati od pokretanja postupka protiv Grabar Kitarović, i to zaslugom tadašnjeg ministra policije Orepića. Iz MUP-a su, podsjećamo, Povjerenstvu odbili dostaviti dokumentaciju koja bi im bila potrebna za donošenje odluke u ovom slučaju. Kako bi utvrdili je li Grabar Kitarović 25. travnja 2015. doista bila kod Mamića na proslavi rođendana, Povjerenstvo je od MUP-a tražilo podatak jesu li službene osobe Uprave za posebne poslove sigurnosti MUP-a tog dana obavljale posao osiguranja predsjednice RH na privatnoj lokaciji u Zagrebu različitoj od adrese njezina kućanstva ili kućanstava članova njene obitelji. Grabar Kitarović kao štićena osoba na proslavu, naime, nije mogla doći bez pripadnika svog osiguranja.

UVNS tvrdi da je MUP prekršio zakon, bivši ministar ništa ne zna

MUP je Povjerenstvu odgovorio dopisom, kojeg je osobno potpisao tadašnji ministar Orepić, a u kojem je stajalo da se radi o povjerljivim informacijama. Ni ponovljeni zahtjev Povjerenstva MUP nije ispunio, uz obrazloženje da “nisu ispunjeni uvjeti za provedbu postupka deklasifikacije”. Ministarstvo unutarnjih poslova, međutim, nije mjerodavno da odlučuje koje podatke može, a koje ne može deklasificirati u slučaju da za njihovim objavljivanjem postoji javni interes. Prema članku 16. Zakona o tajnosti podataka, prije donošenja takve odluke MUP se bio dužan konzultirati s UVNS-om. Prema odgovoru na upit koji je UVNS dostavio GONG-u, jasno je da Orepićevo ministarstvo to nije učinilo.

“U postupku koji je prethodio donošenju ovog Rješenja utvrđeno je da Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost nije odlučivao, niti ima saznanja o predmetnom zahtjevu Ministarstva unutarnjih poslova, kojim bi se tražilo mišljenje Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost”, odgovorili su iz UVNS-a, a iz čega se jasno iščitava da su MUP i Orepić izravno prekršili odredbu već spomenutog članka Zakona o tajnosti podataka.

Kontaktirali smo stoga bivšeg ministra policije, danas saborskog zastupnika MOST-a Orepića, koji tvrdi da nema nikakvih saznanja o eventualnom kršenju zakona. On je, kako kaže, komunicirao samo s Ravnateljstvom policije, te je od njih i dobio informaciju da se radi o povjerljivim podacima. “Mogu reći samo da sam siguran da je Ravnateljstvo policije obavilo sve po zakonu. Ne mogu vjerovati da bi moglo doći do takvog propusta”, kaže Orepić u telefonskom razgovoru za Faktograf, uz dodatak kako on osobno nije bilo ni svjestan da je zakonom u ovakvim situacijama propisano traženje obveznog mišljenja UVNS-a.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.