HDZ-ovci “priznali” da je Franjo Tuđman ratni zločinac

Petar Vidov

Franjo Tuđman je ratni zločinac koji je isplanirao i proveo etničko čišćenje u Hrvatskoj, nehotično je priznala skupina kninskih HDZ-ovaca. I to u prosvjednom pismu upućenom Nacionalnom vijeću HDZ-a zbog nezadovoljstva odlukom Županijskog odbora o raspuštanju kninskog ogranka stranke.

“Prilikom donošenja svoje odluke morate biti svjesni dubine raskola u HDZ-u Grada Knina, nemogućnosti povratka vlasti HDZ-a u Grad Knin, zaustavljanja iseljenja Hrvata iz Knina koje je svakim danom sve veće. Iseljavanjem naših ljudi će se omogućiti povratak Srba u Knin, te ćemo se opet vratiti na početak i uništiti san dr. Franje Tuđmana koji je s razlogom *naselio ovo područje”, citira portal Tris.com.hr pismo koje je potpisala vrhuška kninskog HDZ-a.

Nitko iz HDZ-ove zagrebačke središnjice nije se još očitovao o tvrdnjama svojih kolega iz Knina, grada čije je oslobođenje u akciji Oluja na simboličkoj razini označilo kraj Domovinskog rata, ali sasvim je jasno da se eminentniji i politički mudriji HDZ-ovci s ovakvim tumačenjem novije hrvatske povijesti neće složiti. No, radi se o prigodnoj uvertiri u temu koja će vrlo skoro zadominirati hrvatskim javnim prostorom, a koja se tiče upravo razračunavanja s Tuđmanovom ostavštinom.

Udruženi zločinački pothvat

Jer, dok će se HDZ-u biti relativno jednostavno ograditi od frojdovske omaške skupine nezadovoljnih članova raspuštenog kninskog ogranka, znatno težim izazovom bi se moglo pokazati branjenje identične pozicije kroz nešto više od mjesec dana, kad Žalbeno vijeće Haškog suda donese konačnu odluku o tzv. hrvatskoj šestorki. Izricanje pravomoćne presude ratnim liderima tzv. Herceg-Bosne – Jadranku Prliću, Brunu Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću – zakazana je za 29. studenog ove godine.

Šestero optuženika možda su jedini kojima o ishodu sudske odluke ovisi hoće li i kada izaći na slobodu, ali na optuženičkoj klupi nisu sami. Haški će sud u srijedu 29. studenog presuditi i Tuđmanu, i Gojku Šušku i državnoj politici kakvu je Hrvatska vodila devedesetih. Ako Žalbeno vijeće odluči prihvatiti inkriminacije iz prvostupanjske presude donesene 2013. godine, iz vizure međunarodne pravde Hrvatska u ratovima devedesetih više neće biti samo žrtva, već i agresor.

“Vijeće je, dakle, većinom glasova odlučilo da je postojao udruženi zločinački pothvat koji je za krajnji cilj imao uspostavljanje hrvatskog entiteta, djelomično u granicama Banovine Hrvatske iz 1939., kako bi se omogućilo ponovno ujedinjenje hrvatskog naroda. Ovaj hrvatski entitet u BiH trebalo je ili da se pripoji Hrvatskoj nakon eventualnog raspada BiH, ili da postane nezavisna država unutar BiH, tijesno povezana s Hrvatskom”, stajalo je u sažetku prvostupanjske presude Haškog suda.

Franjo Tuđman na optuženičkoj klupi

Sudsko vijeće nije se skanjivalo ni imenovati sudionike ovog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem cijepanja BiH: osim šestorice optuženih, prozvali su i Franju Tuđmana, Gojka Šuška, Janka Bobetka, te Matu Bobana, predsjednika tzv. Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

“U osmišljavanju i ostvarivanju zajedničkog zločinačkog cilja, jedna grupa hrvatskih javnih ličnosti, među kojima se ističu Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Janko Bobetko, Mate Boban, Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić, postigla je međusobni dogovor. Iz svih činjeničnih i pravnih zaključaka koje je Vijeće izvelo, proizilazi da su se organi, strukture i ljudstvo HVO-a koristili radi ostvarivanja različitih aspekata zajedničkog zločinačkog cilja”, piše u sažetku prvostupanjske presude.

Ako ovakva konstrukcija bude zadržana i u pravomoćnoj presudi, HDZ-ovci će još jednom morati redefinirati svoj odnos prema Haškom sudu. I to nakon što je prije manje od mjesec dana Milijan Brkić, drugi čovjek HDZ-a, upravo ovaj sud proglasio mjerodavnim za ustanovljavanje povijesne istine. “Istina je, što je potvrdio i Haaški sud svojom pravomoćnom presudom da je Hrvatska bila izložena brutalnoj vojnoj srbo-četničkoj agresiji, a danas nažalost opet svjedočimo da srpska propaganda o tzv. ‘građanskom ratu’ ni dalje ne jenjava”, napisao je Brkić na Facebooku u sklopu revijalnih prepucavanja s redikuloznim srpskim ministrom obrane Aleksandrom Vulinom. Ostaje za vidjeti hoće li Brkić i njegovi stranački kolege jednako mišljenje o Haškom sudu imati i nakon 29. studenog.

*Izvorni tekst je prepravljen 26. listopada, a nakon što smo utvrdili da je portal Tris.com.hr u svom tekstu, u kojem su objavili i preslik predmetnog pisma, pogrešno citirao dio rečenice koja je u javnosti izazvala najveće kontroverze. Prilikom pisanja izvornog teksta nismo uočili da u pismu, čiju presliku je Tris također objavio, stoji konstatacija da je Tuđman “naselio”, a ne “raselio” kninsko područje. Razlika od jednog slova promakla je kolegama iz Trisa, pa tako i ostalim medijima koji su prenijeli njihovu informaciju, uključujući i Faktograf. Ispričavamo se čitateljima zbog ove nenamjerne pogreške.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Aktualno"