Ocjena točnosti

Grabar Kitarović: Dalija Orešković vodi osobni rat protiv mene

HINA/ Baldo Marunčić/ ds

Tu nema apsolutno nikakvog sukoba interesa. Mislim da bi se gospođa Orešković doista trebala početi baviti problemom sukoba interesa općenito u državi, a ne da vodi osobni rat protiv mene”, kaže predsjednica Kolinda Grabar Kitarović (Dnevnik.hr).

Citiranom izjavom predsjednica RH pokazala je da ne shvaća problematiku kojom se u svom radu bavi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, kao i da ne poznaje zakonski okvir u kojem predmetno Povjerenstvo djeluje. Pa krenimo redom, od članka 39. Zakona o sprječavanju sukoba interesa (ZSSI). Kojim je propisano da Povjerenstvo postupak iz svoje nadležnosti može pokrenuti “na temelju svoje odluke, povodom vjerodostojne, osnovane i neanonimne prijave ili u slučajevima kada raspolaže saznanjima o mogućem sukobu interesa dužnosnika”.

U ovom je slučaju Povjerenstvo djelovalo temeljem neanonimne prijave zaprimljene 3. kolovoza 2016. godine. Već taj podatak, sadržan u odluci o nepokretanju postupka donesenoj nakon što je MUP odbio Povjerenstvu dostaviti traženu dokumentaciju, vrlo jasno ilustrira da predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković protiv predsjednice RH ne vodi nikakav osobni rat, već dosljedno obavlja dužnost na koju ju je Sabor imenovao.

O tome da je prijava protiv Grabar Kitarović vjerodostojna i osnovana također nema nikakve dvojbe. Članak 11. ZSSI-ja propisuje da državni dužnosnici smiju primati isključivo darove simbolične vrijednosti, manje od 500 kuna. A opravdano se sumnja da rođendanska proslava koju je Zdravko Mamić navodno organizirao za Grabar Kitarović nije bila baš tako skromna.

Nadalje, predsjednica RH nikad nije demantirala otkriće tjednika Express da joj je Mamić organizirao rođendansku proslavu. U intervjuu za emisiju “Točka na tjedan” televizije N1 imala je priliku da javnosti objasni detalje ove nadasve sumnjive priče, ali odlučila je izbjeći jasan odgovor na postavljeno pitanje. Sam Mamić je, pak, na press konferenciji priznao da je organizirao privatno druženje s predsjednicom. A MUP je, kao što je Faktograf prvi objavio, odbijanjem da Povjerenstvu dostavi tražene informacije o druženju Mamića i Grabar Kitarović prekršio Zakon o tajnosti podataka. Što se saznalo isključivo zahvaljujući zahtjevu za pristup informacijama koji je udruga GONG putem platforme Imamopravoznati.org poslala Uredu Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS).

Upravo zbog činjenice da se MUP u svom postupanju nije držao zakona je predsjednica Povjerenstva Orešković najavila mogućnost obnove postupka protiv Grabar Kitarović. Ne odstupajući pritom nimalo od svojih ovlasti propisanih ZSSI-jem. Grabar Kitarović svojom izjavom također pokazuje i da ne shvaća u potpunosti koncept sukoba interesa, kako je isti definiran važećim zakonskim okvirom. Jer, sukob interesa postoji ne samo u onim situacijama u kojima privatni interes dužnosnice nedvojbeno utječe na njenu nepristranost, već i u situacijama kada se radi samo o percipiranom ili potencijalnom sukobu interesa, odnosno kad se može smatrati da privatni interes utječe ili kad privatni interes potencijalno može utjecati na nepristranost dužnosnice.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.