Ocjena točnosti

Bernardić: HDZ je amandmanom omogućio lešinarskom fondu kontrolu nad Agrokorom

HINA/ Daniel KASAP/ dk

“HDZ je omogućio amandmanom da lešinarski fond dobije kontrolu [nad Agrokorom]”, izjavio je Davor Bernardić nakon što je novinarima u Saboru potvrdio da je SDP pokrenuo proces opoziva Vlade RH (Televizija N1).

S obzirom da citirana tvrdnja predstavlja novi argument u nizu kritika koje je SDP zbog krize u Agrokoru iznio na račun vlade Andreja Plenkovića, osvrnuli smo se još jednom na proces donošenja Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku. Kad je “lex Agrokor” u travnju stigao na saborske klupe, Klub zastupnika HDZ-a na njega je uložio tri amandmana. Jedan od tih amandmana, promatran iz današnje perspektive, doista ide na ruku grupaciji okupljenoj oko Knighthead Capital Managementa (KHCM), američkog fonda specijaliziranog za rizične investicije, zbog čega se fondove takvog profila često opisuje kao “strvinarske”.

Prvim HDZ-ovim amandmanom na “lex Agrokor” tako je promijenjen članak 39., stavak 3. ovog zakona, i to kako bi se, citiramo HDZ-ovo obrazloženje, “jasno zaštitili novi vjerovnici koji su financirali dužnika u postupku izvanredne uprave”. Zahvaljujući HDZ-ovom amandmanu, krediti takvih vjerovnika dodatno su osigurani u slučaju da proces izvanredne uprave propadne pa dođe do raspodjele stečajne mase. Izvornim je zakonom, naime, bilo propisano da novi krediti novih vjerovnika dobivaju tzv. senioritetni status, postaju prvi u redu naplate. HDZ je svojim amandmanom osigurao da će vjerovnici koji bi kreditirali Agrokor tijekom postupka izvanredne uprave prvi dobiti pravo naplate i u slučaju otvaranja stečaja.

U praksi to znači da su KHCM i ostali “strvinarski” fondovi u Agrokor mogli mirne duše uložiti svoj novac u kontroverznom postupku roll-up kreditiranja, znajući da će se naplatiti čak i ako izvanredni povjerenik Ante Ramljak ne uspije s vjerovnicima postići dogovor oko nagodbe, pa cijeli proces u Agrokoru završi stečajem. U tom će se slučaju vjerovnici koji su sudjelovali u roll-up kreditu naplatiti iz Agrokorove imovine, dok će svi ostali – a prvenstveno ruska državna banka Sberbank – ostati bez velikog dijela svog novca.

Bernardić je utoliko u ovom slučaju dobrim dijelom u pravu: HDZ-ov amandman nije KHCM-u i ostalim američkim fondovima omogućio “kontrolu” nad Agrokorom – to im je Ramljak omogućio spornim ugovorom kojeg je prošlog tjedna objavio Jutarnji list – ali je upravo tim amandmanom “strvinarskim” fondovima zagarantirano da će im se ulaganje u Agrokor višestruko isplatiti bez obzira na ishod procesa izvanredne uprave. Bez takvog HDZ-ovog amandmana profiti američkih fondova barem bi djelomično ovisili o uspjehu postizanja nagodbe, što zahvaljujući maloj, ali značajnoj izmjeni 39. članka “lex Agrokora” više nije slučaj.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.